Obavy o nemocnicu pretrvávajú. Minister Lengvarský mal ubezpečiť Šimka, že sa zmeny R. Soboty nedotknú. Naopak, možno sa nájdu peniaze na B pavilón

Reforma nemocníc, ktorá hovorí o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti, prešla do druhého čítania. Rozhodli o tom včera poslanci NR SR, ktorí podporili návrh tohto pripravnovaného zákona z dielne Ministerstva zdravotníctva SR. Za hlasovalo 76 zo 145 prítomných poslancov, proti ich bolo 68, nikto sa nezdržal a jeden poslanec nehlasoval.

Za hlasovali primátorka Lučenca Alexandra Pivková, primátorka Poltára Martina Brisudová i Jozef Pročko. Naopak, proti tomu, aby bol návrh zákon prerokovaný v druhom čítaní, hlasovali Jozef Šimko a Stanislav Mizík. Ako pre vobraze.sk priblížil rimavskosobotský primátor a poslanec NR SR Jozef Šimko, je proti tomuto návrhu, ale obáva sa, že po poslaneckých dohodách prejde aj v druhom čítaní. Zároveň však ubezpečil, že hovoril s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.

„Ubezpečil ma, že Rimavskej Soboty sa to nedotkne. Ostane to v takom duchu, ako je momentálne a každé oddelenie ostáva ďalej ako je. Aj napriek tomu, že to prešlo v prvom čítaní,“ povedal pre vobraze.sk Jozef Šimko. Zároveň podľa Šimka minister v otázke ďalšieho osudu nemocnice v R. Sobote zaujal opačný postoj a chce pomôcť aj s nedokončeným B pavilónom nemocnice, aby sa naň našli finančné prostriedky.

V súvislosti s pripravovaným zákonom bola v Rimavskej Sobote iniciovaná petícia. Dôvodom sú obavy znemožnenia existence nemocnice v Rimavskej Sobote, najväčšieho zdravotníckeho zariadenia v regióne. Podpísalo sa pod ňu vyše 36 tisíc osôb.

Dnes preto došlo pred nemocnicou opätovne k stretnutiu iniciátorov petície, ako reakcia k podporenému návrhu. Na tlačovú besedu prišiel aj Krisztián Forró, predseda strany Aliancia – Szövetség, ktorá vznikla zlúčením troch maďarských strán. Podľa jeho slov minister zdravotníctva absolvoval stretnutia s vedením nemocníc, ktoré by mali byť takzvané komunitné, ale tá v R. Sobote tam, žiaľ, nebola. Preto ho pozvali do Rimavskej Soboty, ale taktiež aj do Kráľovského Chlmca, Svidníka či Veľkého Krtíša, aby si s predstaviteľmi týchto inštitúcií sadol za rokovací stôl ešte predtým, ako jeho návrh poslanci prerokujú v druhom čítaní.

„Sme za normálnu reformu, ale takú, kde budeme vidieť aj konkrétnosti dopredu. Nielen my, ale aj občania. Aby bolo jasné, čo plánujú s tou, ktorou nemocnicou. Ak zatvoria nejakú nemocnicu, tak aká bude reálna alternatáva, lebo to nie je reálne, že v regiónoch so zatvorenými nemocnicami vzniknú doliečováky,“ skonštatoval podpredseda strany Szabolcs Mózes.

„Sú také informácie, že rimavskosobotská nemocnica by zostala v 4. kategórii a v súčasnom stave, ale to je len ako bianko šek. Nikde nie je v zákone povedané, že to tak zostane,“ poznamenal Zoltán Cziprusz, iniciátor petície a poslanec MsZ Rimavská Sobota.

Podľa primára chirurgie v tunajšej nemocnici Petra Juhásza, ktorý je zároveň aj poslancom MsZ R. Sobota, stále platí zoznam, ktorý neexistuje, a stále tak platí kategorizácia, že určité nemocnice budú mať len doliečovák. Ako priblížil situáciu s pacientmi, sú prípady, že ak má už teraz niekto prísť do nemocnice dvakrát za týždeň na kontrolu, tak nemajú ľudia už peniaze.

Majú obavy, že nemocnica v R. Sobote bude zaradená do nižšej kategórie a tak tu ostane len oddelenie, kde budú ležiaci pacienti. Otázka budúcnosti nemocnice ostáva zahmlená.

Zdroj: vobraze.sk