V Rimavských Zalužanoch sa vrátia k obľúbenej obecnej zabíjačke


V Rimavských Zalužanoch oživia tento mesiac tradíciu. Na verejnosti pripravia obecnú zabíjačku, ako sa to niekedy na dedine robievalo. V sobotu 28. januára sa bude okrem iného aj súťažiť vo výrobe klobás. Trojčlenné tímy sa môžu ešte hlásiť na obecnom úrade. Ako pre vobraze.sk priblížil starosta obce Milan Medveď, pôjde o tretí ročník a ide o obľúbenú akciu, kde si súťažiaci neplatia štartovné a obec dodá všetko potrebné. „Stačí len dobrá nálada. Posledne nám súťažilo osem tímov,“ hovorí Medveď. Hodnotenie býva neskôr na výročnej schôdzi dobrovoľných hasičov, čo býva najväčšou akciou v obci. Vyúdené klobásy potom poslúžia ako cena medzi najlepšie tímy.

Ako prvé menu na obecnej zabíjačke bude chlieb vo vajci, čo bývali tradičné raňajky. „U nás sa vždy začínala takto zabíjačka.“ K dispozícii bude aj bufet s čajom, stany či priestory v obecnej budove. Medzi ďalšie lákadlá starosta považuje zabíjačkový vývar z kostí či pľúckovú polievku. Z približne 300-kilovej svine budú na mieste robiť aj tlačenky, mäsaníky, paprikovú slaninku, jaternice, masť, škvarky. „Všetci sú u nás vítaní. Verím, že nadviažeme na predchádzajúce úspešné ročníky, ktoré sa konali ešte pred pandémiou,“ hovorí starosta a dodáva, že aj teraz majú dobré odozvy od ľudí, ktorí sa chystajú na obecnú zabíjačku. „Verím, že prídu v čo najväčšom počte, ako chodia aj na akcie v Lesíku. V rámci podujatia budeme predvádzať aj historické hasičské vozidlo Praga RN, ktoré viac ako 65 rokov využívajú dobrovoľní hasiči,“ dodal.

Pre návštevníkov budú mať na podujatí v Rimavských Zalužanoch pripravené dva kotlíky kapusty, aj klobásky na predaj. „Tie urobíme týždeň dopredu, aby sa mohli predávať a aby na ne verejnosť nemusela čakať,“ avizuje Medveď. Kapusta bude domáca. „Dali sme si ju už doma natlačiť, nebude kupenská,“ upozorňuje. O črevá a ingrediencie sa postará regionálny predajca z Rovnian.

Na zabíjačkové hody sa prihlásili aj viacerí heligonkári, takže o zábavu a spev bude postarané. Do obce zavíta aj predavač varešiek či ďalší regionálni výrobcovia. „Ohlásili sa už aj turisti od Tornale, že by sa zastavili z výletu,“ povedal.

Zdroj: PR článok