
Bratia Jakub a Štefan Vaclavikovci zo Sušian začali s varením piva zo zvedavosti – najprv len doma, počas študentských čias na strednej a vysokej škole. Dnes ich kočovný remeselný pivovar Peubech poznajú nielen fanúšikovia v okolí Poltára, ale aj návštevníci Salónu piva v Bratislave.
Začiatky neboli jednoduché. „Prvé pivo nám veľmi nevyšlo,“ priznáva Štefan Vaclavik. Chýbalo vybavenie, skúsenosti aj poznatky. Po pár rokoch však znovu nabrali odvahu, vybavili sa lepšie – a v roku 2016 sa im podarilo navariť pivo, s ktorým boli konečne spokojní. Ohlasy rodiny a známych ich povzbudili a dnes už majú za sebou desiatky receptúr, veľa experimentov a veľa napitých pohárov.
Z podujatí až k profesionálnemu snu
Ak navštevujete jarmoky a slávnosti v regióne, Peubech vám určite nie je neznámy. Ich stánok nájdete počas sezóny na Rontouke v Klenovci, Gombovecfeste, Pivnom festivale v Poltári alebo Gemersko-malohontskom jarmoku. Najväčšiu prezentáciu zažili na prestížnom Salóne piva v Bratislave.



Aj keď pivovar nie je ich hlavným zamestnaním, venujú mu veľa energie. Zatiaľ fungujú ako kočovný pivovar – pivo varia v prenajatých priestoroch, no do budúcna chcú vybudovať vlastnú varňu, ktorá im umožní byť flexibilnejší a rozšíriť ponuku.
Experiment, ktorý chutí
V Peubechu varia najmä vrchne kvasené špeciály – pšeničné pivá, IPA, porter. Tieto štýly dávajú priestor na tvorivosť, ktorú klasický ležiak podľa ich slov príliš neponúka. A práve v kreativite sa cítia doma.

Red IPA s cviklou, tmavé pivo s kakaom a čili, ananásové pivo, višňový stout či pšeničné pivo s korením, to je len malý výber z ich pestrofarebného portfólia. Niektoré z ich pív sú tak netypické, že oslovili aj ľudí, ktorí pivo bežne nepijú. „Zistili, že im vlastne pivo chutí – len im nesedí klasický ležiak,“ hovoria bratia.
Názov s nárečovou dušou
Názov pivovaru má podľa Štefana Vaclavika jednoduchý pôvod. „Peubech“ znamená v miestnom nárečí „pil by som“. Starý gemerský výraz stále počuť v okolí Kokavy, Málinca, Hrnčiarskych Zalužian či Poltára. Tento malý jazykový detail pripomína, že aj pivná kultúra môže mať regionálnu identitu.
Na kvalitu nedajú dopustiť. Používajú kúpený chmeľ, čerstvé suroviny a podľa možnosti aj miestnu vodu.


Základom je podľa Štefana Vaclavika hygiena a kvalitné suroviny. „Chmeľ musí byť čerstvý kvôli horkým a aromatickým látkam, jačmeň čistý a voda čo najmäkšia,“ dodáva.
Ochutnajte Peubech
Ak ste zvedaví na remeselné pivo, ktoré spája zvedavosť, odvahu a kus Gemera-Malohontu, navštívte neveľkú obec Sušany alebo sledujte pivovar Peubech na Facebooku. Pivo si môžete vychutnať aj na podujatiach v regióne alebo v útulni Kapucínka v Kremnických vrchoch. A ak ste cyklista? Vyberte sa po cyklotrase – len nezabudnite, že najlepšie si pivo vychutnáte až doma.
Remeselný pivovar PEUBECH
Sušany 230
pivovar@peubech.sk







Zdroj: PR-článok, Remeselný pivovar Peubech