V revúckom obvode kandiduje na poslancov BBSK týchto 25 záujemcov

Úrad BBSK

V okrese Revúca kandiduje na poslancov Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja 25 záujemcov. Traja z nich získajú poslanecký mandát. Revúcky okres predstavuje v rámci BBSK volebný obvod číslo osem. Dokopy je ich trinásť. Krajské zastupiteľstvo celkovo tvorí 49 volených zástupcov občanov. Poslancami vyššieho územného celku za obvod Revúca sú v aktuálnom volebnom období Július Buchta, Milan Kolesár a Július Laššan. Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia 29. októbra. Voliči v nich rozhodnú tiež o predsedovi BBSK. V ten istý deň sa pritom budú konať rovnako komunálne voľby, čiže voľby do orgánov samosprávy obcí, respektíve miest. Niektorí kandidáti sa uchádzajú o hlasy voličov na komunálnej i krajskej (regionálnej) úrovni.

Hlasovacie lístky pre krajské (župné) voľby vloží volič do modrej obálky. Jeden hlasovací lístok pre voľby do krajského zastupiteľstva a jeden pre voľby šéfa samosprávneho kraja. Obálku potom vloží do modrej schránky. Hlasuje sa krúžkovaním. Volič môže vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov i do orgánov samosprávy obcí voliť iba v meste/obci svojho trvalého pobytu. Hlasuje v okrsku, kde je zapísaný v zozname voličov. Nie je možné požiadať o hlasovací preukaz. Ako uviedlo ministerstvo vnútra, doma bude možné hlasovať do prenosnej alebo do špeciálnej volebnej schránky. Prenosná volebná schránka je určená pre voličov, korí sa nemôžu dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov. O hlasovanie do špeciálnej volebnej schránky budú môcť požiadať voliči v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia Covid-19.

Pre komunálne voľby je určené biela obálka a biela schránka. Hlasovací lístok je neplatný, ak ho volič vloží do nesprávnej obálky alebo do nesprávnej schránky na hlasovanie.

Zaregistrovaní kandidáti na poslancov volebný obvod Revúca:

Deväť uchádzačov o kreslo predsedu
O funkciu predsedu BBSK má záujem deväť kandidátov, niektorí kandidujú ako nezávislí, ale zároveň majú podporu politických strán. O kreslo šéfa BBSK bojujú: moderátor Michal Albert (KSS), študent vysokej školy Maroš Čupka (Socialisti.sk), podnikateľ Rudolf Huliak (Národná koalícia/nezávislí kandidáti), poslanec parlamentu Marek Kotleba (Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko), podpredseda samosprávneho kraja Ondrej Lunter (nezávislý), dopravný expert Marek Modranský (nezávislý), riaditeľ dopravnej spoločnosti Adrian Polóny (nezávislý), katolícky politológ Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku) a poslanec parlamentu Miroslav Suja (Republika).

Zdroj: vobraze.sk, BBSK, minv.sk , foto: FB BBSK

O post šéfa BBSK má záujem deväť adeptov. Do zastupiteľstva kandiduje v okrese R. Sobota 30 záujemcov