V prioritách má jasno. Baláž je najstarším poslancom v R. Sobote

Patrí medzi poslancov rimavskosobotského mestského zastupiteľstva, ktorí majú roky podporu voličov. V súčasnom zložení poslaneckého zboru je najstarší. Štefan Baláž má osemdesiat rokov. V októbrových komunálnych voľbách získal podporu 423 voličov. Poslancom bol aj pár rokov predtým, ako sa stal riaditeľom Mestského kultúrneho strediska.

Vo volebnom obvode číslo 3 (Sídlisko Rimava – Malohontská) skončil s druhým najvyšším počtom hlasov. Kandidoval za stranu Národná koalícia/nezávislí kandidáti. Ako pre vobraze.sk Štefan Baláž povedal, svoju kandidatúru zvažoval a definitívne sa rozhodol v posledné týždne a po porade s rodinou a aj spomínanou stranou. „Viacerí susedia na Sídlisku Rimava ma prehovárali. Presviedčali ma, aby som kandidoval, pokiaľ mi zdravie slúži. Nerobil som si žiadnu kortešačku, žijem tu roky, ľudia ma poznajú,“ povedal a dodal, že to nechal na voličov.

Z výsledkov v jeho volebnom obvode bol prekvapený. „Kandidovali v ňom ľudia, ktorí prakticky nebývajú v našom obvode, okrem mňa. Tí, čo kandidovali z nášho obvodu, sa nedostali do zastupiteľstva,“ poznamenal Baláž. Spomenul, že ho hlavne prekvapila nízka účasť voličov. „Jedna z najnižších za posledných 25-30 rokov. Buď ľudia, najmä mladí, neveria už pomaly ničomu, čo je škoda, pretože predsa ide o naše mesto, jeho rozvoj, aby občania boli spokojní. Neviem, čím sa to stalo,“ povedal dlhoročný poslanec.

JUDr. Štefan Baláž v popredí

Či je historicky najstarším poslancom v R. Sobote, bližšie nesledoval. „Je to ale zrejme tak. Keď som sa stal poslancom prvýkrát, aj vtedy boli starší. Nemyslím ale, že boli vekovo až tak, ako ja teraz,“ hovorí. O novom zložení zastupiteľstva rozhodli voliči. „Žiaľ, bolo ich málo. Nedá sa nič robiť, iba to rešpektovať a ja to rešpektujem. Mrzí ma ale, že je tam málo mladých ľudí vo veku okolo 20-30 rokov. Mladí ľudia málo kandidovali. Predsa aj ich názory treba rešpektovať. Možno, keby bolo volilo viac mladých ľudí, tak si svojho zástupcu zvolia,“ dodal.  

Hlavným krédom Štefana Baláža je pomáhať dôchodcom, ktorí majú nízke dôchodky a celý život poctivo robili. „Samozrejme, každý dobrý návrh aj pre mladých ľudí rád podporím. Obzvlášť, či už v kultúre, alebo športe, volejbalu, ktorému som sa venoval celý život. Vyše 40 rokov som učil tanečnú. Tanec cibrí mozog, ale aj telo. Musel som byť stále v pohybe. Prakticky som odučil toľko mladých ľudí, čo má Rimavská Sobota obyvateľov. Teraz tomu na tanečnej už nie je tak. Tanec a základy spoločenského žitia dali mnoho ľuďom.“ Ako podotkol, možno aj vďaka pohybu a tancu nemá problém s nohami, ako jeho mnohí rovesníci. Za recept na dobrú kondíciu i zdravie považuje jednoznačne pohyb. „Mám dve záhradky a od jari do jesene som tam. Denne sa chodím prechádzať, aj keď už nebehám, nešportujem.“ 

Medzi svoje priority Baláž radí na najvyšší stupienok ako predseda sociálnej komisie výstavbu nového zariadenia pre seniorov v R. Sobote. Medzi jeho srdcové ciele patrí aj výmena sedadiel v divadelnej sále Domu kultúry a obnova svetelného parku na javisku, podobne ako postupná výmena hliníkových okien a dverí na Dome kultúry. Presadzovať mieni aj výstavbu cyklotrasy R. Sobota – Poltár, dokončenie asfaltovania chodníkov v meste a mestských častiach. Podporovať mieni aj postupné dobudovanie rekreačnej oblasti Kurinec s možnosťou celoročného využitia a nový vrt. Nápomocný chce byť aj v prípade výstavby nových bytov pre mladé rodiny s deťmi. Starať sa mieni aj o školstvo, kultúru i pomníky, pamätníky a pamätné miesta v R. Sobote a mestských častiach Bakta a Vyšná Pokoradz. 

Záverom rozhovoru Štefan Baláž v čase Adventu a blížiacich sa Vianoc poprial verejnosti v prvom rade zdravie, šťastie, rodinnú pohodu a poslancom prajem všetkým. „Zľava, sprava rozumné rozhodnutia v prospech občanov Rimavskej Soboty,“ uviedol.

Zdroj: vobraze.sk

Má viacero vášní. Medzi najväčšie patrí kultúra. Štefan Baláž oslavuje jubileum