V Hnúšti sú traja kandidáti na primátora. O poslanecký mandát má záujem 35 uchádzačov

Hnúšťa

Na funkciu primátora Hnúšte si robia zálusk traja kandidáti. O dôveru občanov bojujú vedúci oddelenia kvality Peter Fačka (nezávislý), súčasný primátor Roman Lebeda (nezávislý) a stredoškolský vychovávateľ Martin Pliešovský (SNS). O tom, kto bude stáť na čele hnúšťanskej samosprávy v novom volebnom období, rozhodnú voliči už najbližšiu sobotu. Pred štyrmi rokmi kandidovali v komunálnych voľbách na primátora Hnúšte rovnako traja kandidáti. Rozdiel medzi víťazom volieb a druhým v poradí Michalom Bagačkom bol 148 hlasov. Lebeda je primátorom prvé volebné obdobie. Pliešovský, ktorý je poslancom mestského zastupiteľstva, už zastával v minulosti post viceprimátora.

Na poslancov kandiduje v Hnúšti 35 uchádzačov, a to v jednom volebnom obvode. Súčasťou poslaneckého zboru budú jedenásti z nich. Počet volených zástupcov občanov v mestskom zastupiteľstve sa totiž zníži z doterajších trinásť na spomínaných jedenásť. Zo súčasných poslancov opätovne nekandidujú traja – Grigorij Šamin, Ľubica Zollerová a Matúš Golian.

Pre komunálne voľby bude v sobotu 29. októbra určená biela obálka, do ktorej volič umiestni dva biele hlasovacie lístky. Jeden sa týka volieb do mestského zastupiteľstva a druhý voľby primátora. Hlasuje sa krúžkovaním. Bielu obálku následne vloží volič do bielej volebnej schránky.

Vo volebnej miestnosti budú dve volebné schránky. Hlasovacie lístky s modrými pruhmi, modrá obálka a modrá volebná urna sú určené pre krajské voľby. Ak volič vloží hlasovacie lístky do nesprávnej obálky, je takýto hlasovací lístok neplatný. Rovnako to platí, ak vhodí obálku do nesprávnej schránky na hlasovanie.

Zaregistrovaní kandidáti na primátora Hnúšte:

Zaregistrovaní kandidáti na poslancov v Hnúšti:

Zdroj: vobraze.sk, mesto.hnusta.sk