Poslanca a lekára z R. Soboty zvolili za podpredsedu BBSK

Krajský poslanec a zároveň lekár Peter Juhász (Aliancia – Szövetség) z Rimavskej Soboty bol zvolený za podpredsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. V jeho pôsobnosti je oblasť zdravotníctva. Zastupiteľstvo na pondelkovom rokovaní zvolilo aj ďalších troch podpredsedov tohto vyššieho územného celku. Pre oblasť kultúry sa ním stal Roman Malatinec z obce Korytárky, ktorý kandidoval za Hlas – SD. Ten bol podpredsedom BBSK aj v predchádzajúcom volebnom období. Za podpredsedu pre oblasť regionálneho rozvoja bol zvolený Ján Beljak zo Zvolena, ten kandidoval za SaS, KDH, Progresívne Slovensko, Spolu – OD, OKS. Podpredsedom pre oblasť školstva, športovej infraštruktúry a zamestnanosti sa stal Mikuláš Pál z Banskej Štiavnice, ktorý sa uchádzal o poslanecký mandát ako nezávislý.

„Traja podpredsedovia budú na plný úväzok, teda dlhodobo uvoľnení z funkcie a budú poberať 75 percent platu predsedu BBSK (bez 13. platu). Peter Juhász nebude dlhodobo uvoľnený z funkcie a bude mu prislúchať podľa zákona 20-násobok zákonnej minimálnej mzdy ročne,“ uviedla pre vobraze.sk vedúca oddelenia komunikácie Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

Ako dodala, kompetencie podpredsedov budú posilnené a každý z nich bude niesť zodpovednosť za konkrétnu oblasť, pre ktorú bol ustanovený. „Každý zo štyroch koaličných klubov bude zastupovať jeden podpredseda, preto sú štyria,“ ozrejmila hovorkyňa. Ako poznamenala, plat predsedu kraja neurčuje zastupiteľstvo, ale zákon a aktuálna výška jeho mesačného platu je 5658 eur v hrubom. „Rovnaká bola aj v prípade predchádzajúceho predsedu,“ doplnila.

Predsedovia štyroch poslaneckých klubov a predseda BBSK Ondrej Lunter podpísali v piatok minulý týždeň koaličnú dohodu a programové vyhlásenie. Lenka Štepáneková uviedla v tlačovej správe, že ako koaliční budú v krajskom zastupiteľstve pôsobiť 45 poslanci z celkového počtu 49. V poslaneckom klube Nezávislí je zaradených štrnásť z nich. Klub Srdcom v kraji tvorí jedenásť poslancov, klub Hlas kraja pozostáva rovnako z jedenástich poslancov a klub Aliancia – Szövetség tvorí deväť poslancov.

Viceprimátor Hnúšte Michal Bagačka je členom klubu Hlas kraja, rovnako aj primátor Revúcej Július Buchta či veterinárny lekár Július Balog z Poltára. Lekárka Andrea Baníková z Poltára, primátor Jelšavy Milan Kolesár i lekár Karol Mičko z Lučenca patria medzi členov poslaneckého klubu Srdcom v kraji. Jeho členom je napríklad tiež podpredseda BBSK Beljak. Dvaja poslanci z okresu Lučenec Pavol Baculík a Juraj Pelč sú členmi klubu Nezávislí.

Členmi poslaneckého klubu Aliancia – Szövetség sú piati poslanci z okresu, respektíve obvodu Rimavská Sobota – Zoltán Cziprusz, Peter Juhász, Ferenc Auxt, Štefan Vavrek, Enikő Mag Fodor, dvaja z okresu Lučenec – Attila Agócs (primátor Fiľakova), Péter Csúsz a jeden z Revúckeho Zoltán Antal.     

Zdroj: vobraze.sk, BBSK, foto: Marek Mačica