Hazuchu zvolili za podpredsedu výboru NR SR. Pročko pôsobí vo výbore pre hospodárske záležitosti

poslanci NR SR Jozef Pročko a Ivan Hazucha

Ivan Hazucha (Smer – SD) z Rimavskej Soboty sa stal podpredsedom Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Do tejto funkcie ho zvolili členovia tohto výboru. Jeho predsedníčkou je opozičná poslankyňa Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko). Hazucha sa na základe politických dohôd stal podpredsedom výboru za koalíciu, za podpredsedu výboru bol zas z opozičného tábora zvolený Peter Pollák. Ten v septembrových parlamentných voľbách kandidoval za koalíciu OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí.

Ivan Hazucha nastúpil do zákonodarného zboru ako náhradník za Roberta Kaliňáka (Smer). Ten si neuplatňuje poslanecký mandát, keďže sa stal ministrom obrany. Hazucha je zároveň poslancom Mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote a okresným predsedom strany Smer – SD.

V minulosti boli poslancami NR SR z okresu R. Sobota – Pavel Koncoš, Zsolt Komlósy, Zoltán Boros, Zsolt Simon, Samuel Zubo, Jaroslav Suja, Michal Bagačka, Štefan Vavrek, Stanislav Mizík či Jozef Šimko. Rodákmi z Rimavskosobotského okresu však boli napríklad aj bývalí poslanci parlamentu Ľudovít Kaník i Martin Chren. Koncoš, Kaník či Simon zastávali aj ministerské posty.

Pročko pokračuje, Melicher štátnym tajomníkom
Kým Hazucha zasadol do poslaneckých lavíc prvýkrát, podnikateľ Jozef Pročko z Haliče (okres Lučenec) je poslancom NR SR druhé volebné obdobie. Zvolili ho za člena výboru pre hospodárske záležitosti. V septembrových parlamentných voľbách kandidoval za koalíciu OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí. Hnutie OĽaNO medzičasom zmenilo názov na Slovensko.

Poslanecký sľub zložil na ustanovujúcej schôdzi aj politický analytik Igor Melicher (Smer – SD) z Poltára. V zákonodarnom zbore však pôsobil iba krátko, mandát si ďalej neuplatňuje, pretože sa stal štátnym tajomníkom ministerstva obrany. Do tejto funkcie ho vymenovala vláda.

Zdroj: vobraze.sk, foto: reprofoto FB J. Pročka