Fico pritiahol do amfiteátra tisícky ľudí. Prišli aj z iných miest + foto a video

Rimavskosobotský amfiteáter zaplnilo počas nedeľňajšieho popoludnia odhadom 3,5 tisíc ľudí. Stretli sa tu 17. októbra – na Medzinárodný deň boja proti chudobe. Protivládny protest dostal podľa predsedu strany Smer – SD Roberta Fica, hlavného organizátora, prívlastok „čapicový“. Práve mávaním čapíc mali ľudia dať najavo nespokojnosť s aktuálnou situáciou a krokmi vlády. Fico ju vo svojom príhovore vyzval, aby predložila slovenskému národu racionálny plán, ako budeme bojovať proti zdražovaniu.

„Ide zdražovanie, ktoré je porovnateľné s 90-timi rokmi a táto vláda nerobí nič. Ešte raz, nech nerobia nič, ale musia povedať, čo idú robiť s vysokými cenami,“ povedal Fico. Ako poznamenal, uznávajú, že vláda asi ťažko môže ovplyvňovať svetové ceny plynu, elektriny, alebo iných komodít. „Ale majú toľko peňazí a toľko možností, že môžu doma zmierňovať dopady tohto obrovského zdražovania. „Nech teda ide z Rimavskej Soboty veľká výzva proti zdražovaniu,“ povedal. Pred ním vystúpil Andrej Danko, predseda SNS. Ten je rodákom z Revúcej.

Amfiteáter Rimavská Sobota s kapacitou 5 tisíc ľudí počas protestu

V úvode mítingu vystúpil rimavskosobotský primátor a poslanec NR SR Jozef Šimko, ktorý srdečne privítal organizátorov. Pripomenul, že tento región patrí k najviac chudobou ohrozeným regiónom, aj keď v uplynulých desaťročiach tu fungovalo niekoľko fabrík.

Kultúrny program kombinovaný s vytúpeniami politikov vyvrcholil skladbou Na Kráľovej holi v podaní spevákov folkloristov. Pridali sa aj ľudia. Predseda strany Smer – SD Robert Fico v príhovore spomenul, že na základe odporúčania úradníkov z Mikasovho Úradu verejného zdravotníctva, sa môžu zhromažďovať, protestovať, ale nemôžu spievať ako na kultúrnom podujatí. „Im už fakt šibe,“ povedal včera Fico.

Najnovšou reakciou hygieny po proteste je tvrdenie, že organizátori protestu porušili pandemické opatrenia. Strane Smer tak hrozí pokuta až do výšky 20-tisíc eur. „Ide o správny delikt na úseku verejného zdravotníctva. RÚVZ v Rimavskej Sobote začne vo veci správne konanie,“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Dáša Račková.

Na pódiu zarecitoval 90-ročný Juraj Sarvaš báseň Sama Chalupku – Mor ho!

Na pódiu zarecitoval 90-ročný Juraj Sarvaš báseň Sama Chalupku – Mor ho!

Okres R. Sobota sa v nedeľu nachádzal v červenej farbe a na hromadných akciách sú povinné rúška aj v exteriéroch. Tie organizátori mali a rozdávali ľuďom aj na vstupe. V amfiteátri ich však väčšina nemala. Mnohí ľudia prišli z iných miest na Slovensku. Autobusy, ktoré ich privážali mali väčšinou značky z východného Slovenska. Premávku riadila polícia.

Pri príchode účastníkov vyše hodinu vítalo niekoľko domácich obyvateľov z Rimavskej Soboty s transparentmi – „Fico patrí do basy“, „Vykrádač špájz odpáľ z RS“ či „12 rokov ste nás okrádali“. Pri vstupe do amfiteátra mala svoj stánok aj strana Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, ktorí tam zbierali podpisy za vystúpenie Slovenska z NATO a Európskej únie. Ako tvrdili, neboli súčasťou protestu.

Zdroj: vobraze.sk