Vyvrcholením festivalu Pod sobotskou bránou bude vystúpenie FS Podpoľanec

Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote už po piatykrát pripravilo pre všetkých milovníkov tradičnej ľudovej kultúry jednodňový folklórny festival Pod sobotskou bránou. Nádvorie Čierneho orla tak v sobotu 17. septembra ožije miestnym folklórom. Podujatie vyvrcholí profilovým programom pri príležitosti 45. výročia založenia folklórneho súboru Podpoľanec v divadelnej sále Domu kultúry.

Počas dopoludnia od 9.00 hod. vystúpia na nádvorí Čierneho orla miestne detské i dospelé folklórne súbory Rimavan, Háj, Hájik, Hájiček, Lieskovček, ako aj spevácka skupina Lieščina. Tento rok privítame aj zástupcov rómskej kultúry, veľmi obľúbenú kapelu Sendreiovci Gypsy Band a tanečnú skupinu Romani Luluďi z Kokavy nad Rimavicou pod vedením Janky Sendreiovej ml.

Tešiť sa môžete na stretnutie s ľudovými a umeleckými výrobcami, tradičný trh s dobrotami, tvorivú dielňu, kde si s keramikárkou Dankou Bakšovou každý záujemca vyskúša prácu s hlinou a točenie na hrnčiarskom kruhu. Súčasťou bude aj výstava krojovaných bábik remeselníčky Gabriely Medveďovej. Miniatúry ľudových krojov na bábikách sú zdobené ručnou výšivkou technikou krížika, stonkovým a retiazkovým stehom pochádzajúcim z Klenovca, Kokavy nad Rimavicou a okolia. Prinesie nám aj darčekové predmety z textilu ako vrecúška s levanduľou, kľúčenky, či kapsičky ušité z ľanového materiálu s typickou regionálnou výšivkou.
Vstup na predpoludňajší program je zdarma.

O 18.00 hod. zavŕši podujatie v divadelnej sále DK svojím vystúpením FS Podpoľanec z Detvy. Vznik Podpoľanca sa spája s rokom 1975, zrodil sa pri Strednom odborom učilišti strojárskom v Detve. Jeho prvým vedúcim bol Koloman Galo, ktorý bol zároveň aj učiteľom na učilišti. Spolu s ním ho založila aj Ružena Egyedová-Baráneková. Z folklórneho krúžku, ktorým na začiatku Podpoľanec bol, vznikol jeden z najlepších súborov na Slovensku. Od roku 2015 ho vedú riaditeľ a organizačný vedúci Jaroslav Černák s umeleckým vedúcim i choreografom Romanom Malatincom.

Počas svojho pôsobenia sa súbor zúčastnil na vyše 800 rôznych vystúpeniach a zorganizoval okolo 40 zahraničných umeleckých zájazdov v 16 krajinách sveta. V súčasnosti má Podpoľanec 60 členov, tvoria ho spevácka, hudobná a tanečná zložka. Súbor spod Poľany sa vo finále televíznej šou Zem spieva 2020 umiestnil na druhom mieste. Aktuálne patria na Slovensku medzi špičku a minulý rok vytvorili krásny profilový program pri príležitosti 45. výročia založenia súboru „Priateľstvo, život, láska“. Podpoľanec získal ocenenie Kvet kultúry a umenia BBSK 2022.

Vstupné na večerný program FS Podpoľanec z Detvy je 5 eur. Vstupenky si môžete zakúpiť v MsKS a cez online systém na www.kulturars.sk i priamo na mieste.

Podujatie organizuje Mestské kultúrne stredisko v spolupráci so SOŠOS s finančnou podporou z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom podujatia.

Zdroj: Mestské kultúrne stredisko