V R. Sobote chcú zrekonštruovať divadelnú sálu Domu kultúry

V Rimavskej Sobote chcú zrekonštruovať divadelnú sálu v Dome kultúry. Obnova by sa mala týkať výmeny sedadiel a podlahovej krytiny. Vynovené by malo byť aj osvetlenie hľadiska. Ako ďalej pre vobraze.sk uviedla riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Milana Jutková, predpokladaný rozpočet projektu je 200-tisíc eur a o financie sa plánujú uchádzať cez projekt, ktorý vyhlásilo ministerstvo kultúry. V prípade úspešného projektu by ho mala samospráva kofinancovať sumou piatich percent. O tejto podpore budú rozhodovať poslanci mestského zastupiteľstva v utorok.

Termín uzavretia výzvy je 25. novembra. Podľa slov riaditeľky MsKS Milany Jutkovej na projekte usilovne pracujú a boli by radi, keby sa podarilo získať finančné prostriedky a komplexne vynoviť sálu. „Divadelná sála už nespĺňa aktuálne štandardy a javiskové osvetlenie už prerábali niekoľkokrát. Kvalitatívne štandardy sa ale posúvajú stále vyššie a vyššie,“ hovorí riaditeľka. Zároveň dodala, že hľadiskové osvetlenie a jeho zažatie spôsobuje prvotriedny rámus, pretože jednotlivé komponenty už nefungujú ako majú a hučia. „Mohla by to byť však iná kvalita osvetlenia,“ poznamenala.


Výmenu sedačiek podľa riaditeľky „naštartovali“ poslanci, ktorí sa vzdali časti poslaneckých odmien s tým, že to podmieňovali použitím tejto čiastky na výmenu sedačiek v divadelnej sále. Suma je však približne štvrtinová a financie z projektu by boli výrazným prilepšením. Riaditeľka zástava názor, že rekonštrukciu treba zrealizovať naraz, aby to nemalo vplyv na využívanie divadelnej sály a predstavení v nej.

Zdroj: vobraze.sk