V R. Sobote a Lukovištiach si pripomenuli publicistu, búrliváka Ladislava Mňačka + video

V Rimavskej Sobote i v obci Lukovištia si pripomenuli spisovateľa a všestranného publicistu, zaslúžilého umelca Ladislava Mňačka, dobráka i búrliváka. Od úmrtia jedného z najznámejších slovenských spisovateľov 20. storočia uplynulo 30 rokov. Narodil sa pred 105 rokmi. Na piatkovej konferencii v hoteli Tatra v R. Sobote sa okrem viacerých prednášajúcich stretli desiatky učiteľov z Banskobystrického kraja, vysokoškolských pedagógov, ako aj pracovníkov knižníc, všetkých, ktorí sa chceli dozvedieť viac o živote Ladislava Mňačka, čo sa nedočítali v učebniciach. Patril k najprekladanejším spisovateľom, jeho diela boli preložené do viac ako 20 jazykov.

Svojou publikačnou činnosťou bol v úvode po ruke komunistickému režimu, neskôr to ale oľutoval a stal sa antikomunistom, neskôr ho prezývali aj ako zúrivý reportér. Na protest proti antiizraelskej kampani československej vlády emigroval do Izraela a bol zbavený československého občianstva. Na Slovensko sa vrátil po Nežnej revolúcii v roku 1989. Ako v autentickej nahrávke Ladislav Mňačko spomenul, keby mu bolo za komunizmu umožnené ešte ďalej pracovať, tak by vlastne odporoval, o tom čo prišlo, čo nechceli a prišlo a čo verejnosť uviedlo do hlbokej morálnej ekonomickej a kultúrnej krízy.

„Ľudia majú zvláštny zvyk z vychytenej informácie o niekom si urobiť celistvý obraz človeka a to nevedie nikdy k správnemu, objektívnemu posúdeniu,“ povedal Mňačko.

Hlavný referát konferencie predniesol historik, básnik, vysokoškolský profesor Jozef Leikert, ktorý bol navrhnutý na Nobelovu cenu za literatúru. Mňačkovu povahu Leikert prirovnáva k Jánošíkovi. „Mám pocit, že mnohí ho nepoznáte. Nakoniec ani ja som ho nepoznal, pretože či chceme, alebo nechceme, Ladislav Mňačko nie je v povedomí nás, v povedomí českého, slovenského národa 56 rokov, čiže ho mladá generácia nepozná a vy ho asi sčasti poznáte len cez jeho literárnu tvorbu,“ povedal Leikert, ktorý Mňačka poznal osobne ako jeden z mála, okrem samotnej Mňačkovej rodiny. Je autorom Mňačkových dvoch objemných životopisných kníh a ako avizuje, časom by mala vyjsť aj tretia, ako o človeku, spisovateľovi, národovcovi. Materiál do životopisu čerpá z veľmi bohatého archívu Mňačkovej rodiny. 

Veľa informácií o Ladislavovi Mňačkovi už vedel a preštudoval si aj Jozef Mitter, ktorý bol autorom myšlienky organizovania tejto konferencie. Ako pre vobraze.sk priblížil, najviac ho zaujala generalógia o Mňačkovi z podania historika z Valašských Klobúkov. „Nebolo to doteraz veľmi rozpracované. Spracoval ju od 18. storočia,“ hovorí Mitter, podľa ktorého na konferencii odzneli aj vtipné príhody, ktoré sa stali, v oficiálnych životopisných knihách sú v krátkosti popísané a na konferencii sa rozvinuli. 

Za zaujímavý vstup považuje aj vstup vysokoškolského profesora Júliusa Lomenčíka, ktorý priblížil, ako sa Mňačko vytratil z učebníc a učebných osnov na stredných školách. „Bolo to zaujímavé. Je to aj memento. Konferenciu sme urobili aj preto, aby sme navrátili myšlienky a vyzdvihli Mňačkove pozitívne črty. Mal veľký prínos a ten je aktuálny aj v súčasnosti, pretože keď sa niekto aj teraz dostane k funkcii, tak si myslí, že je hneď Bohom. Mňačko mal veľmi silné sociálne cítenie a tieto veci veľmi odcudzoval. Fandil komunizmu, ale keď videl papalášov, ktorí zneužívajú moc a robia si čo chcú, od stola a vôbec nevnímajú, čo je v priestore, tak to zmenili jeho názor. Ako publicista i novinár bol ochotný chodiť medzi ľudí a zistiť si detaily, aby sa veci vyriešili. Toto sa komunistom nepáčilo,“ dodal Jozef Mitter z Lukovíšť, ktorý je autorom myšlienky organizovania konferencie. Je bývalý novinár.

Konferencii sa zúčastnil aj Peter Dragijský, ktorý v príhovore poukázal na to, že by v Aleji dejateľov veľmi radi umiestnili aj bustu Ladislava Mňačka. Dragijský je bývalý lekár, ktorý sa venuje histórii a najstarším dejinám. Je autorom publikácií Slováci tohto kraja s podtitulom Osobnosti Gemera-Malohontu, ako rozšíreného vydania s podnadpisom Slováci tohto kraja. 

Konferenciu s pietnou spomienkou pri hrobe Mňačka zorganizovala obec Lukovištia, Matica slovenská i Banskobystrický samosprávny kraj. 

Zdroj: vobraze.sk