V aleji dejateľov sa vizuálne menia busty. Zisťovali sme, čo to spôsobuje

V aleji dejateľov na Námestí Š. M. Daxnera v R. Sobote sa vizuálne menia busty. Dostávajú zelený odtieň, ktorý akoby stekal po bustách. Zmeny sú viditeľné najmä tento rok. „Predtým boli pekné, lesklé. Všimli sme si to už na jar. Či to spôsobili kyslé dažde alebo niečo iné, nevieme. Musíme sa poradiť s odborníkmi a prípadne busty ošetríme,“ povedal pre vobraze autor myšlienky projektu Aleje dejateľov Peter Dragijský. Socha P. E. Dobšinského a približne 20 búst národovcov z Gemera pribúdali v uplynulých rokoch. Projekt sa už ale chýli k záveru. Jedni z posledných búst by mali odhaliť zajtra popoludní. Sú pri fontáne a umiestnili ich tam už vlani.

„Pôvodne to odhalenie malo byť už v októbri minulého roka, no opatrenia voči koronavírusu nám to znemožnili,“ podotkol Dragijský. Vo štvrtok o 14-tej hodine tak budú odhalené busty prvého župana Gemera-Malohontu Janka Jesenského a Júlusa Boľfíka, ktorý bol šéfom Gemersko-malohontskej vlastivednej spoločnosti. Súčasťou odhalenia by mala byť aj krátka brožúra s popisom a odôvodnením umiestnenia jednotlivých národovcov. Peter Dragijský je autorom knihy Slováci tohto kraja, v ktorej popisuje historické osobnosti Gemera a približuje ich od minulosti do súčasnosti.

Čo sa tým sochám stalo? Prečo majú na sebe tú zvláštnu zelenú vec? Pýtajú sa aj viaceré deti na prechádzke námestím, ale aj dospelí okoloidúci. „Busty sú z bronzu, ktorý sa takto sám patinuje vplyvom poveternostných podmienok a vytvára efekty. Vo výtvarnom svete sa to neberie ako nedostatok. Je to len dôkaz, že boli odliate z kvalitného kovu a čím majú viac patiny, tým je to zaujímavejšie,“ priblížila pre vobraze.sk výtvarnička Ivana Markotánová zo Základnej umeleckej školy. Ako poznamenala, od začiatku sleduje bronzové sochy, ako na ne vplýva „zub času“. „Možno to nerobí nikto iný, ale ja si to všímam, lebo sa snažím napodobniť presne tento detail na mojich sochách na lamináte,“ vysvetlila s tým, že napríklad ešte staršie sochy ako Blaha Lujza či Petőfi sú úplne stečené.

Podobne sú na tom aj sochy v iných mestách či na Karlovom moste. „Bol to len kvalitný bronz a nejde o znetovrenie. To čaro patiny je práve ten tyrkys, lebo napríklad meď reaguje trochu inak,“ ozrejmila.

Zdroj: vobraze.sk