Účastník talentovej súťaže zahrá na Orávke

Pesničkár a skladateľ s prívlastkom „večný optimista“ Juraj Hnilica, účastník súťaže Československo má talent, zavíta tento víkend na Orávku. Zahrá tu viacero skladieb k príležitosti stého výročia založenia obce. Ako pre vobraze.sk Juraj Hnilica priblížil, tento rok ešte nemal možnosť prísť do okresu Rimavská Sobota a zatiaľ o inom podujatí, kde by mal hrať nevie. „Preto sa teším o to viac, keďže mám váš región moc rád a vždy som tam zažil pekné časy,“ povedal.

Na koncerte, ktorý začne o 17.00 hodine plánuje zahrať svoje najznámejšie piesne, ale aj niečo nové z posledného albumu, ktorý vyšiel minulý rok s názvom „Pohni líca“.

Výber motivujúcich skladieb prispôsobuje lokalite, kde a pre koho hrá. „Aj keď úprimne poviem, že ja si dosť zakladám na spontánnosti a veľakrát počas koncertu mením samotný playlist. Kapela to veľakrát má so mnou ťažké, ale aspoň skúšam ich flexibilitu,“ dodal s úsmevom Hnilica, ktorý miluje živé hranie. „Pre mňa ako muzikanta je to najväčšia pocta a zážitok zdieľať poslanie, ktoré milujem s ľuďmi, ktorí sa taktiež nájdu v našich piesňach. Nič krajšie v muzike pre mňa osobne nie je, ako zdieľanie prítomného okamihu v spojení s muzikou a skvelým publikom,“ povedal.

Ako avizuje, ďalšie koncerty bude mať ešte koncom leta v Prievidzi, Nitre a aj v Seredi. Poznamenal, že sa plánujú zamerať na tvorbu nových piesní a prípadné turné.

Oslava sto rokov od založenia obce Orávka, ktorá vznikla presídlením obyvateľov spod Tatier, je naplánovaná na 20. augusta. Podľa slov starostu obce Jána Lichanca pripravujú pre obyvateľov, hostí aj širokú verejnosť, pestrý kultúrny program, ktorý bude zadarmo. Zabaviť by sa mali tak dospelí, ako aj deti. Počas dňa bude pripravený skákací hrad, trampolína i cukrová vata. K dispozícii bude aj obecné detské ihrisko.

Obec Orávka osídlili v roku 1922 prisťahovalci spod Tatier, od goralov. Na pódiu tu má vystúpiť súbor Lieščina z R. Soboty. Ťahákom pre staršiu generáciu bude Gizka Oňová, ktorá je známa nielen z televíznej obrazovky ako „najznámejšia a najstarostlivejšia slovenská svokra“. So svojím programom príde verejnosť zabaviť neutíchajúcim optimistickým pohľadom na svet, slovom i spevom.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív Juraj Hnilica