Titusz Tóbisz budí pozornosť svojou postavou. Vyniká ako operný spevák

Niekdajší gitarista i heavymetalový spevák žiari ako operný spevák. Titusz Tóbisz, rodák z Rimavskej Soboty, vystupuje v Štátnom divadle v Košiciach, ktoré nedávno odpremiérovalo jednu z najhranejších Wagnerových opier Tristan a Izolda. Tóbisz sa predstavil v úlohe Tristana a v rozhovore pre obraze.sk prezradil, čo pre neho táto úloha znamená i to, ako sa na ňu pripravoval, ale aj iné veci.

Titusz Tóbisz (43) mal možnosť po prvýkrát spievať Richarda Wagnera už pred piatimi rokmi v opere Víly v Štátnom divadle v Košiciach. “Inscenácia dopadla veľmi dobre a už vtedy mi moji hudobní a hlasoví koučovia predpovedali, že môj hlas má nábeh na Wagnerove opery. Čiže bolo len otázkou času, kedy sa znovu stretnem s Wagnerom,” priblížil Tóbisz s tým, že patrí k takzvaným heldentenorom, čo je označenie pre spevákov hlavných úloh vo Wagnerových operách. Ako ďalej prezradil, postavu Tristana mal spievať už pred dvoma rokmi v libereckom divadle, no vtedy dal prednosť postave Jeana Valjeana na Novej scéne.

“Rola Tristana si ma však aj tak našla,” poznamenal spevák s úsmevom. Napriek tomu, že košické divadlo neodohralo celú verziu opery, ktorá má vyše päť hodín, ale len jej prierez, príprava na ňu bola náročná. “Opera je krásna, no bolo náročné ju nielen zaspievať, ale predovšetkým sa ju naučiť, a to hlavne kvôli hudobnej reči, lebo je tam použitých na tú dobu veľa „novotín“. Trvalo mi aj niekoľko mesiacov, kým som sa naučil určitú časť,” priblížil Tóbisz. V rámci prípravy na premiéru si bol spevák pozrieť Wagnerovu operu vo Viedni a navštívil tam tiež korepetítora. “Tiež som si prečítal o Tristanovi, čo sa dalo, lebo sa hovorí, že Tristan a Izolda je najťažšia opera. Nazývajú ju tiež hudobnou meditáciou Wagnera a pre speváka je to najväčšia výzva. Napriek tomu bolo úžasné účinkovať v tejto opere, hlavne preto, lebo na Slovensku je raritou uvádzať Wagnerove opery.”

Prezradil, že sa na Tristana a Izoldu môžu diváci tešiť aj v budúcom roku, kedy sa bude hrať trikrát. Jeho najväčším snom je zlepšovať sa a, samozrejme, ďalej spievať Wagnerove opery. “Veľmi by som sa chcel naučiť celú rolu Tristana, aj keď mi to bude trvať niekoľko rokov. No veľmi rád by som spieval tiež Aidu, Pikovú dámu či postavu Calafa z Turandota,” odhalil svoje sny tenorista, ktorý sa už teraz pripravuje na ďalšiu operu Richarda Wagnera Tannhäuser. Čaká ho na ňu rovnako náročná príprava.

Ocenenie od ministerky kultúry

Tituszov hlas mohli obdivovať diváci nielen na Slovensku, ale tiež v Česku, Maďarsku či Poľsku. Ako prezradil, spieva sa mu všade rovnako. “Skôr ide o to, ako sa vydarí inscenácia. Napríklad keď som naposledy stvárnil Othela v Česku, čo bola veľmi vydarená inscenácia, tak tá sa mi veľmi dobre spievala. Doma je to zas trošku iné, lebo tu už máme svoje publikum,” priblížil Tóbisz, ktorého spevácky talent si vyslúžil už niekoľko ocenení. Z nich si najviac váži to, ktoré mu udelila bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková za rolu Jeana Valjeana v hre Bedári s prihliadnutím na iné postavy, ktoré stvárňuje na opernej scéne Štátneho divadla Košice. “Je to preto, že v tom roku som tam bol asi najmladší človek, ktorý dostal ocenenie. Ale tiež si vážim Cenu Thálie, ktoré sa udeľuje v Česku,” dodal Titusz.

Čo sa týka starostlivosti o hlas, patrí k spevákom, ktorý má svojské spôsoby. “Počas predstavenie alebo skúšok pijem ľadovú vodu z termosky a takto si uvoľňujem hrdlo. Keď hovoríme o udržiavaní hlasu, dôležité je mať dobrú fyzickú kondíciu, čiže chodím do posilňovne, alebo si zájdem do prírody. Samozrejme, stále spievam, čo je tiež dôležité pre hlas,“ povedal Titusz Tóbisz.

Najlepšie sa cíti pri vode

Titusz Tóbisz má už dovolenku za sebou. Dva dni po júnovej premiére opery Tristan a Izolda sa vybral s rodinkou k vodnej nádrži na Teplom Vrchu, kde strávili viac ako dva týždne. A svoj výber vôbec neľutuje. “Išli sme tam stanovať. Zobrali sme si nový stan i celú novú kempingovú výbavu. Bola tam mimoriadne čistá voda, veľmi dobrá obsluha, zostal som pozitívne prekvapený. Cítili sme sa tam fantasticky,” pochvaľuje si operný spevák, ktorý dáva pred horami prednosť vode.

„Som vodák. Máme svoje kanoe, ktoré si berieme na všetky výlety. Vždy hľadám také kempingy, ktoré sú blízko vody,” prezradil. Vo voľnom čase, ktorého je však veľmi málo, si najradšej zájde do spomínanej posilňovne, no svoj vzácny čas rád trávi aj pri zaujímavej knihe. Nedá dopustiť na svoju rodinku. S manželkou Martinou majú trojročného synčeka Tristana a vyše ročnú dcérku Iris. Veľmi dobrý vzťah má so svojou svokrou Júliou Grejtákovou, ktorá je jeho korepetítorkou. “Svokra je moja najlepšia kamarátka,” dodáva na záver.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album T. Tóbisza

Ako šofér na nákladiaku počúval árie, teraz pôsobí v Štátnom divadle v Košiciach