Účasť na majstrovstvách Európy dodala mladému Soboťanovi motiváciu

Adam Ramža

Zápasník Adam Ramža (Lokomotíva Rimavská Sobota) má za sebou premiéru na vrcholnom podujatí. Zápolil na majstrovstvách Európy do 15 rokoch. Ich dejiskom bol Záhreb. Mladý Soboťan štartoval vo voľnom štýle. Predstavil sa vo váhe do 68 kg. V prvom kole Ramža narazil na Ukrajinca Lutskova, s ktorým prehral pred časovým limitom a jeho účinkovanie na kontinentálnom šampionáte sa skončilo. Lutskov ho do repasáže nepotiahol. Už predtým v kvalifikácii ukrajinský reprezentant pokoril Slováka Szilagyiho.

„Žreb Adamovi Ramžovi neprial. Na toho súpera z Ukrajiny nemal. Lutskov ho „zabalil“, nebolo úniku a Adam s ním prehral na lopatky. Ukrajinci sú nám výkonnostne vzdialení. Určite mal Adam iné pocity aj vzhľadom na počet divákov v hľadisku, než zažil na doterajších turnajoch,“ povedal pre vobraze.sk Michal Radnóti, reprezentačný tréner voľnoštýliarov, ktorý pôsobí v ZO Lokomotíva Rimavská Sobota. Ako dodal, v záverečnej fáze prípravy trénoval Adam Ramža pod vedením jeho brata Mariana Radnótiho.

„Vypadnutie v prvom kole Ramžu neznechutilo. Naopak, nabudilo ho a je teraz ešte viac motivovaný. Videl, že musí začať oveľa viac trénovať. Chce sa priblížiť k špičke,“ uviedol Michal Radnóti a pokračoval: „Išlo o to, aby ochutnal a videl zápasenie na vrcholnom podujatí. O pár rokov môže Adam urobiť nejaký dobrý výsledok, keď vydrží pri zápasení. Cieľ, aby mu to dodalo motiváciu, bol splnený.“

Na ME do 15 rokov zápolilo sedem slovenských voľnoštýliarov. „Jeden obsadil deviate miesto a ďalší desiate, pričom mohol skončiť aj lepšie. Výsledky našich zápasníkov sú odrazom reality, teda toho, na čo máme. Ale predsa len trochu vidno napredovanie, mali sme aj vyhraté zápasy. Začali sme trochu inak pracovať,“ povedal reprezentačný kouč po návrate z Chorvátska.

Michal Radnóti (vľavo) so svojimi zverencami. Jozef Radnóti (vpravo) člen VV SZZ

Zdroj: vobraze.sk, foto: album M. Radnótiho