Tisovčania oslávili Dni mesta. Udelili aj ocenenia a ďakovné listy občanom

Uplynulý víkend sa v Tisovci niesol v slávnostnej atmosfére. Tisovčania oslávili už po 26-ty krát Dni mesta. Kvôli pandémii síce tento rok v netradičnom termíne, v minulosti bývali oslavy začiatkom júla, no na atmosfére to určite neubralo.

Koncertovať prišli divákmi obľúbení Fragile či Mafia Corner. Predstavili sa vo dvore Strednej odbornej školy, kde je uzavretý priestor. „Aby sme vedeli ľudí odkontrolovať, aby sme dodržali režim očkovania, testovania. Pre občanov sme zabezpečili aj možnosť ísť sa dať neďaleko otestovať,“ priblížila opatrenia primátorka Irena Milecová, vďaka ktorým mohli zorganizovať takéto oslavy. Nechýbal ani jarmok či zahraničné návštevy partnerských miest.

Všetko začalo už v piatok popoludní slávnostným zasadnutím mestského zastupiteľstva a ocenením viacerých občanov mesta z radov učiteľov predovšetkým za inovatívne metódy vo vyučovaní, ale aj aktívnych dôchodcov, ktorí sa neustále zapájajú do aktivít mesta, či členov dobrovoľného hasičského zboru za riešenie krízových situácií a neustálu ochotu pomáhať všetkým obyvateľom Tisovca a miestnej časti Rimavská Píla.

Najvyššie ocenenie udelili 70-ročnej obvodnej doktorke

„Cenu mesta dostala doktorka Anna Žiaková, naša 70-ročná obvodná lekárka. To bolo to najvyššie oenenie. Robí tu celý život lekárku, aj pri testovaní to bol človek ako prvý v tíme,“ priblížila pre vobraze.sk primátorka Tisovca Irena Milecová.

MUDr. Anna Žiaková, 70-ročná všeobecná lekárka

Cena primátorky mesta Tisovec tento rok putovala do Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu pri príležitosti 120. výročia založenia Ľudového rybárskeho spolku V Tisovci, firme Brysyrt pri príležitosti storočnice tisovskej bryndziarne rodiny Manicovej a Dušanovi Čipkovi za dlhoročný prínos v oblasti jaskyniarstva pri príležitosti 70. výročia založenia jaskyniarskej skupiny v Tisovci. Ocenenou bola aj Mirka Kojnoková, dlhoročná knihovníčka. „Od čias strednej školy robí u nás v knižnici,“ priblížila primátorka a dodala, že piatou ocenenou bola učiteľka Jana Kostková, ktorá vedie aj detský folklórny súbor Čížiček.

Viac ocenení udeliť nevedia, ľudí by na ocenenie bolo dosť

Viac cien podľa štatútu udeliť nevedia. Rozdávali teda ďakovné listy občanom. Poďakovania putovali do rúk tisovským dobrovoľným hasičom a tiež tímu nadšencov, ktorí sa veľkou mierou zaslúžil o hlasovanie a získanie Žihadielka pre Tisovčanov. Ďakovné listy si prevzali aj Valéria Guspanová, Cyril Huňa a Jiří Brož, za dobrovoľnícku prácu, zapájanie sa do aktívneho života mesta, Milan Lackovič za propagáciu a zvyšovanie povedomia o meste Tisovec a Vladimír Manica za prínos pri objavovaní a prieskume jaskýň.

Primátorka mesta Tisovec Irena Milecová odovzdáva ďakovné listy dobrovoľným hasičom

Plakety Jána Amosa Komenského si tak prevzali pedagógovia, Petra Kertész zo Základnej školy Dr. Vladimíra Clementisa v Tisovci, Gabriela Antalová z Evanjelického gymnázia v Tisovci a Iveta Ganajová zo Strednej odbornej školy v Tisovci. „Ani minulý rok, ani tento sme neoceňovali pedagógov pri príležitosti Dňa učiteľov, preto takto,“ odôvodnila Milecová.

Piatkový slávnostný večer ukončila svojim vystúpením obľúbená skupina Fragile.

Sobotu otvorili turistickým prechodom a položením vencov k pamätníku Dr. V. Clementisa. Na námestí sa od rána konal tradičný jarmok remesiel. V kultúrnej časti sa predstavili dychové hudby z okolia a folklórny súbor Vepor z Klenovca. Večer tisovčanov roztancovala skupina Mafia Corner a vo finále večera si všetci návštevníci koncertu zaspievali známe hity s obľúbenými Duchoňovcami.

Program bol teda pestrý, kvôli ale kovidovým opatreniam sa im podľa primátorky nepodarilo zorganizovať varenie kotlíkových špecialít. „Mali sme naplánované aj detské predstavenie. Nebolo to odporučené z Úradu verejného zdravotníctva, aby sa deti nemiešali,“ uzavrela Milecová a dodala, že budúcoročné oslavy snáď sa budú dať zorganizovať v pôvodnom termíne, kedy je ešte teplejšie počasie.

POLTÁR: Trojdňové Dni mesta venovali aj oslavám sto rokov futbalu + foto a video – vobraze.sk

Zdroj: vobraze.sk, foto: Milan Slabej