Tipy na víkend: Výročie SNP, festival, hľadanie pokladu či turistika?

Opäť vám prinášame prehľad o podujatiach, ktoré sa uskutočnia v okolí. Aj tento víkend si je skutočne z čoho vyberať.

Počas celého víkendu si budete môcť pripomenúť výročie SNP v niekoľkých obciach. Tradične si môžete vyraziť do kina, nebude chýbať populárny festival Fraj, alebo sa budete môcť zahrať na hľadačov pokladov.

27.-29.8. Amfiteáter, Rimavská Sobota

V piatok si prídu na svoje priaznivci hororu ktorí si môžu pozrieť film Candyman. Ak nemáte radi horory, tak sa príďte zasmiať na českú komédiu Prvok, Šampón, Tečka a Karel. V nedeľu to bude americký triler Reminiscence. Začiatok všetkých filmov o 21.00

27. – 28.8. Fraj – Čierny Orol, Rimavská Sobota

Festival plný domácej kultúry sa začína už tento piatok. 3. ročník multižánrového festivalu FRAJ. Počas dvoch dní zažijú návštevníci koncerty, výstavy, diskusie, workshopy, aj poriadnu dávku humoru v unikátnom mestskom priestore budovy Čierny orol na Hlavnom námestí. Headlajnerom bude prešovská legenda Chiki liki tu-a. Viac informácií a predpredaj vstupeniek na www.fraj.sk

27. – 28.8. Povstanie v Gemeri 1944/2021 – Revúca/Tisovec

27.8. v Rimavskej Sobote na Námestí M. Tompu o 11.30 hod. je naplánovaný pietny akt kladenia vencov k pamätníku Červenej armády

27.8. v Revúcej si organizátori pripravili stavanie a prehliadku vojenského dobového tábora, mobilizáciu v Revúcej na námestí ale aj slávnostnú prísahu všetkých narukovaných vojakov 1. ČSR armády. O 17:30 hod. pietny  akt pri dome gen. Viesta . O 18:00 je napánovaný odchod na sedlo Dielik,  prehliadka dobového tábora a vojenský život počas celej noci.

28.8.  od 12:00 sa začne pietny akt pri pamätníku v Tisovci a následne o13:00  pietny akt pri pamätníku na sedle Dielik. Nebude chýbať rekonštrukcia bojových udalostí práporu Prvosienka, prehliadka zákopovej línie a vojenský dobový tábor.

28.8. Sobotná oddychovka, námestie Hnúšťa

Zraz fanúšikov značky ŠKODA 1000 túto sobotu nebude. Akcia zrazu veteránov a dychovky bola zrušená. „Bolo to pripravené a keď som to dnes snimi konzultoval, tak im povedala hygiena, že musia dodržať pandemické opatrenia,“ priblížil pre vobraze.sk viceprimátor Hnúšte Grigorij Šamin. Podľa nariadení majú dodržiavať rozostupy, počítanie ľudí a podobne, do čoho partia veteránov ísť nechcela. „Jazda ale bude, 45 vozidiel zasebou, ale povedali, že sa nebudú nikde zastavovať,“ dodal Šamin. Autá tak budú parkovať len na Látkach, pri Zerenpachu. Budú tam ubytovaní a pôjdu na jazdu cez Kokavu, Rimavskú Baňu, Rimavské Brezovo, Hnúšťu, Klenovec a Kokavu. „V Hnúšti by mali byť okolo 13.30 – 14.00 hod. Sú to tátoše, krásne vyblýskané, mrzí nás to,“ uzavrel.

28.8. Deň mikroregiónu Sinec – Kokavsko, Rimavská Baňa

Od 9:30 sa začína program v obci Rimavská Baňa, kde si pripomenú augustové Výročie SNP, záujemcovia o ľahkú turistiku môžu navštíviť vyhliadkovú vežu Vŕšok, na námestí pri obecnom úrade sa budú prezentovať remeselníci z územia mikroregionu a krátkym kultúrnym programom potešia Kokavšanky v tkanom šate a členky Ženskej speváckej skupiny Skaliny.

28.8. Poklady železníka, Železník

Je podujatie vhodné pre rodiny a všetkých, ktorí sa chcú zabaviť. Začiatok podujatia o 14. hodine pri kine Stachanov v Železníku. Poklady Železníka už tradične prinesú komentovanú prehliadka baníckych kolónií, prezentácie a premietanie v kine Stachanov. Samozrejmosťou bude guľáš, stánky, občerstvenie, atrakcie pre deti. Večer od 19.30 ožije po 30 rokoch Železnícka kolkáreň, kde zahrá kapela ZEUS najväčšie rockové hity 80.tych a 90.tych rokov.

28.8., Memoriál Juliusa Sihelského, zimný štadión Rimavská Sobota

V sobotu 28. augusta sa na zimnom štadióne uskutoční 3. ročník Memoriálu Júliusa Sihelského, ktorý organizujú bratia Sihelskí ako spomienku na svojho otca, verného fanúšika hokeja. Program začína o 9:00 a vyvrcholí o 18:00.

Zdroj: vobraze.sk