Tip na víkend a najbližšie dni

Opäť sme pre vás pripravili prehľad podujatí, ktorými sa budete môcť inšpirovať v prípade, že neviete čo podniknúť počas víkendu. Večer môžete stráviť v divadle na predstavení Nežné príbuzenstvo, veľkou udalosťou pre deti bude premiéra animovaného filmu Labková patrola vo filme a fanúšikov cestnej cyklistiky potešia preteky Teatro okolo Malohontu, ale aj netradičné rodinné prereky Kolom Okolo Kurinca aj pre úplných začiatočníkov či „bufeťákov“. A mnoho iného…

Kino Orbis
  • 10.9. o 18.00 hod. After: Tajomstvo (After We Fell), dráma, USA 2021
  • 10.9. o 20.00 hod. Helmut Newton: Nestoudná krása (Helmut Newton: The Bad and the Beautiful), dokument, Nemecko 2020
  • 11.9. o 17.00 hod. Labková patrola vo filme (Paw Patrol: The Movie), animovaný, komédia, USA / Kanada 2021
  • 11.9. o 19.00 hod. Zátopek (Zátopek), dráma, životopisný, Česká republika, 2021
  • 12.9. o 17.00 hod. Labková patrola vo filme (Paw Patrol: The Movie), animovaný, komédia, USA / Kanada 2021
  • 12.9. o 19.00 hod. Zátopek (Zátopek), dráma, životopisný, Česká republika, 2021
10. september, NEŽNÉ PRÍBUZENSTVO, Mestské kultúrne stredisko, Rimavská Sobota

Mestské kultúrne stredisko a SND, ako vtipne pomenoval Marian Lacko sobotských ochotníkov, ktorých spojilo účinkovanie v divadelnej veselohre NEŽNÉ PRÍBUZENSTVO, vás srdečne pozývajú v piatok, 10. 9. 2021 o 18.00 hod. do divadelnej sály na premiéru. Inscenácia predstavuje príbeh o statkárovi Jesenskom, ktorý je v zahraničí na cestách a poskytol vo svojom kaštieli útulok dvom sestrám, sesternici, tetke a vdove Adéle. Domácnosťou však poveril služobnú Boženu. Po čase sa Jesenský vracia z ciest aj so svojim priateľom Dr. Podlipským a začnú si vyberať družky svojho života.Vstup cez Galériu Ganevia, kde bude nainštalovaná výstava historických plagátov a fotografií z inscenácií ochotníckych súborov mapujúca ich tvorbu od ich vzniku po súčasnosť.

10. september, Montego music club, Rimavská Sobota

Piatková noc bude opäť partiť zábave a dobrej hudbe v Montego music club a tentokrát bude v ženskej presile. Predstaví sa TOP Slovenská Djka – DJane prvý krát v Montego Music Club spolu so sexy sprievodom gogo tanečníc. Nebude chýbať ani Tamira, uznávaná Slovenská DJka ktorá pôsobila aj v zahraničných kluboch.

10. september, DEKD 2021 Finisáž 33. Medzinárodné keramické sympózium Lučenec – Kalinovo 2021, Novohradské múzeum a galéria Lučenec

Slávnostné podujatie k záveru výstavy, za účasti umelcov – účastníkov
aktuálneho ročníka sympózia sa uskutoční v piatok 10.9. od 16.00 – 18.00 hod. v Novohradskom múzeu a galérii Lučenec. Výsledky tvorivého pobytu počas 33. ročník Medzinárodného keramického sympózia piatich účastníkov – umelcov: Andrea Čepiššáková (SK), Karíma Al-Mukhtarová (CZ), Veronika Pločicová (SK – CZ), Jaroslava Šicková (SK), Ján Šicko (SK), pred-stavíme verejnosti na výstave XXXIII. Medzinárodného keramického sympózia v NMG 6.8.2021.Hlavným organizátorom najstaršieho nepretržite fungujúceho sympózia na Slovensku je Novo-hradské múzeum a galéria v Lučenci v spolupráci so SVU – Združením keramikov Slovenska a závodom Žiaromat a.s. Kalinovo. Partneri Obec Kalinovo a Mesto Lučenec. Umelci mohli experimentovať so špecifickou kalinovskou hlinou – šamotom, ktorý je už emblematickým materiálom tohto sympózia. Časť diel vytvorených na 33. ročníku tvorivého pobytu sa stane súčasťou zbierky umeleckej keramiky našej inštitúcie.

12. september, 8. ročník Teatro Okolo Malohontu, námestie Rimavská Sobota

Od 10.30 hod. sa uskutoční tradičné cyklistické podujatie pre amatérov aj profesionálov Trať meria 85 kilometrov s prevýšením 1 100 metrov a zámerom organizátorov je, aby si pretekári užili krásny deň na bicykli a predviedli svoj najlepší výkon na ktorý trénovali celé leto. Podujatie s priateľskou atmosférou, nádhernou trasou, perfektným zabezpečením a štartom a cieľom na historickom námestí v Rimavskej Sobote.

Viac o podujatí sa dočítate tu: https://vobraze.sk/dianie-v-regione/o-prvenstvo-na-cyklistickyh-pretekoch-tom-zabojuju-aj-traja-doterajsi-vitazi/

10. – 12. september, Radvanský jarmok, Banská Bystrica

Ak by ste mali cestu do Banskej Bystrice, odporúčame navštíviť 363. Radvanský jarmok, ktorého program začína o 14.00 hod. Hlavným dejiskom otváracieho ceremoniálu, atraktívnych koncertov a folklórnych vystúpení sa stane areál pri Múzeu SNP.

18. septembra, Kurinec ožije aj po letnej sezóne

Najbližší víkend môžete využiť aj na predprípravu blížiacej sa akcie, ktorá v R. Sobote nemá páru. O čo ide? „Kolom okolo Kurinca“ Posledné dva otvorené bufety na Kurinci, mnoho cyklistov, dobrá nálada. Úlohou cyklistov a najlepšie aj celých rodín bude zbierať pečiatky za jedlo alebo drinky. „Vyhráva ten, kto bude mať rovnaký, najväčší počet pečiatok oboch podnikov,“ avizuje Vladimír Piliar z Bufetu Kaskády. Zúčastnení budú zaradení do troch kategórií. Ostrý štart je naplánovaný na sobotu 18. septembra o 13-tej hodine a potrvá štyri hodiny.

AKTUÁLNE, Gemersko-malohontské múzeum prináša viacero výstav

V GMM nájdete výstavu Jánosa Fábryho, zakladateľa a prvého riaditeľa múzea. Pri tejto príležitosti bol vydaný dvojjazyčný slovensko-maďarský katalóg o živote a činnosti zakladateľa a prvého riaditeľa Gemersko-malohontského múzea, botanika a pedagóga Jánosa Fábryho (1830, Lučenec – 1907, Rimavská Sobota) pri príležitosti 190. výročia narodenia. Osoba tohto organizátora kultúrneho, spoločenského a verejného života v Rimavskej Sobote, je žiaľ menej známa.

V múzeu mali aj vernisáž výstavy Syseľ, ktorá predstaví tohto hlodavca, jeho život, prostredie, ohrozenia, ktorým čelí a opatrenia na jeho pomoc. Výstava potrvá do 30. januára 2022. Výstava je súčasťou podujatia Dni európskeho kultúrneho podujatia.

18. septembra, Pod Sobotskou bránou

Rimavská Sobota opäť ožije folklórom. Mestské kultúrne stredisko aj tento rok pripravilo pre všetkých milovníkov tradičnej ľudovej kultúry jednodňový folklórny festival POD SOBOTSKOU BRÁNOU. Nádvorie Čierneho orla, tak v sobotu, 18.9. ožije miestnym folklórom, v závere dňa podujatie vyvrcholí vystúpením finalistov veľkolepej folklórnej šou RTVS Zem spieva 2020 Terchovského orchestra ľudových nástrojov BOBÁŇOVCI a Ženskej speváckej skupiny ČRIEPKY z Ružomberka v divadelnej sále Domu kultúry o 18.00 hod. V temperamentnom programe vystúpi okrem početného orchestra i spevácka a tanečná zložka dospelých i detských folkloristov z Terchovej, vrátane Martinky Bobáňovej.

Počas dopoludnia od 9.00 hod. vystúpia na nádvorí Čierneho orla miestne dospelé folklórne súbory Rimavan, Háj a Hájik, ako aj spevácka skupina Lieščina a svojim vstupom nás poteší aj Ľudová hudba Ondreja Hlaváča. Tešiť sa môžete na stretnutie s ľudovými a umeleckými výrobcami, tradičný trh s dobrotami, tanečnú školu s lektorkou a zanietenou folkloristkou Luciou Zvarovou i tvorivú dielňu pre deti, kde si deti vyrobia bábiku z látky.

Mestské vlastivedné múzeum, Fiľakovo

V rámci tohtoročných Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo je do 21. septembta prístupná výstava akademickej maliarky, grafičky, knižnej ilustrátorky a učiteľky Mgr. art. Jany Bialovej. Predstavuje výber z jej výtvarnej tvorby, ktorý vznikol z príležitosti jej okrúhleho životného jubilea. Prezentované diela priblížia autorkine hlboké vnímanie sveta, zobrazené na pomedzí zvláštnosti snov a reality sveta.

Autor: vobraze.sk