Tibor Mattyašovský: Ľudia veria hlúpostiam. Je to škoda

Tibor Mattyašovský pracuje ako šéfredaktor spravodajstva v TV Markíza

Vyštudoval žurnalistiku v Bratislave, svoju kariéru v médiách začínal vo Fun rádiu. V Markíze pracuje už niekoľko rokov, bol redaktorom spravodajstva a šéfoval aj spravodajskému portálu tvnoviny.sk. V rozhovore pre vobraze.sk prezradil aj to, čo považuje vo svojej práci za náročné a na aký hudobný nástroj hráva.

Už na základnej škole rád písal a zapájal sa do rôznych literárnych súťaží. „Písal som detské básničky, poviedky, recitoval som. To bol pre mňa asi základ a predpoklad, že by som sa v budúcnosti mohol nájsť v žurnalistike,” spomína Tibor Mattyašovský. Ako dodal, písanie mu vždy išlo od ruky a aj ho to bavilo. „Okrem toho, aj rodičia ma viedli k tomu, aby som v písaní pokračoval.“ Po strednej škole išiel na žurnalistiku do Bratislavy a tam sa už profiloval na elektronické médiá. Aktívne pracoval od prvého ročníka vysokej školy. „Začínal som vo Fun rádiu, potom som robil sedem rokov redaktora spravodajstva v rádiu Expres, neskôr päť rokov redaktora spravodajstva v TV Markíza. Tu ma oslovili či by som nechcel viesť spravodajský portál tvnoviny.sk a neskôr celú spravodajskú redakciu v TV Markíza,” objasnil markizák s tým, že na pozícii šéfredaktora pôsobí desať rokov.

Dôraz kladie na objektívnosť
Podľa jeho slov majú obe profesie, šéfredaktorská i redaktorská, svoje špecifiká. „Redaktorská práca je veľmi náročná na všestrannosť, všeobecný prehľad, analytické myslenie a neposlednom rade správnu organizáciu práce. Redaktor je často celý deň v teréne, musí v prvom rade dôkladne pochopiť tému, na ktorej pracuje, aby ju vedel zrozumiteľne a jasne sprostredkovať divákom. Redaktor si musí nájsť tému, ktorú ponúka do vysielania, dohodnúť rozhovory, reportáž napísať, načítať, postrihať a potom ísť s kožou na trh a odvysielať,” hovorí šéfredaktor s tým, že robiť to na dennej báze naozaj nie je sranda a nie je to pre každého.

Práca šéfredaktora je podľa neho už skôr manažérska, no bez redaktorských skúseností si ju nevie predstaviť. „Mojou úlohou je mať predstavu, čo je v daný deň dôležité a aktuálne, tak aby nám nič zásadné neušlo. Zároveň musím rozhodovať aj o forme, to znamená, aký novinársky žáner použijeme, či pôjde na príklad o reportáž, čítanú správu, živý vstup, alebo kombináciu.” Ale aj o tom, aký dlhý čas, ktorej téme budú venovať. „Naplniť každý deň hodinu Televíznych novín v malej krajine, ako je Slovensko, je náročné, pretože sa u nás proste toľko vecí nedeje, a dĺžka relácie nie je v mojich rukách,” doplnil. V neposlednom rade musí veci aj plánovať. „Niektoré témy , samozrejme, vychádzajú z daného dňa, na iné sa treba pripraviť, momentálne máme na stole voľby do samospráv a župné voľby,” uviedol s tým, že na svojom poste rieši aj základnú personálnu a právnu agendu.

Tibor Mattyašovský

Mattyašovský zdôraznil, že ako šéf spravodajstva kladie najväčší dôraz na to, aby prinášali informácie objektívne a popisovali udalosti tak, ako sa dejú. „Či už sa to niekomu páči, alebo nie, štandardné média sú práve tie, ktoré čerpajú informácie zo známych a overovaných zdrojov. Bohužiaľ, prežívame záplavu alternatívnych médií a explóziu sociálnych sietí, ktoré nemajú žiadnu kontrolu a žiadnu zodpovednosť, ani morálnu ani inú. Ak k tomu pridáme fakt, že mnohí stratili cit pre kritické myslenie, hltajú a veria v akékoľvek informácie, bez zisťovania pôvodu iba preto, že zapadajú do ich svetonázoru, vzniká z toho nebezpečná kombinácia. Ľudia veria v evidentné hlúposti. Stačí, že je to v súlade s tým, čo si myslia. Je to škoda,” skonštatoval. Dodal, že na súčasnej pozícii je spokojný. “Robím prácu, ktorá ma baví a verím, že zostanem v médiách ešte nejaký ten čas.”

Precestoval svet, pracoval aj ako kuchár
Tibor Mattyašovský do svojich 25 rokov prežil tri roky v zahraničí. Živil sa tam rôzne. Rok bol v USA, rok v Austrálii a rok v Španielsku, kde pracoval aj ako kuchár. „Reštaurácia sa volala „El Jabali alegre -Veselý diviak“. Dostal som sa k vareniu ako slepé kura k zrnu, keď dal kuchár výpoveď počas služby. Ja som povedal, že to dám a nakoniec som varil až do svojho odchodu na Slovensko,” zaspomínal si. No ako tvrdí, nie je žiadny kulinársky majster. „Ale niečo uvariť viem a myslím si, že celkom chutne,” prezradil Mattyašovský, ktorý v Rimavskej Sobote žil do svojich 17 rokov. Donedávna v nej mal aj trvalý pobyt a ako hovorí, dokonca stále jazdí na sobotských značkách. „Raz za mesiac som bol vždy aspoň na víkend v Rimavskej pri rodičoch. Avšak po tom, ako mi umrel otec, sme sa s rozhodli, že mamu presťahujeme bližšie k nám.”

Teraz všetci bývajú v Hainburgu, v pohraničnej rakúskej obci pri Bratislave. „Mám v R. Sobote, samozrejme, priateľov, naposledy som v nej bol pred dvoma mesiacmi,” prezradil. Vo voľnom čase sa venuje hlavne rodine. S manželkou majú dve deti, jedno je v škôlke, druhé už navštevuje školu. Venuje sa však aj hudbe. „Na štyridsiatku som dostal od priateľov saxofón, tak som sa prihlásil do miestnej hudobnej školy a teraz sa snažím neotráviť mojím trúbením celú ulicu,” dodal.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album T. Mattyašovského