Stredoveký kostolík na Kraskove ožil cez deň i večernou exkurziou. Prezentovali aj hrnčiarstvo + foto a video

Festival Z histórie Gemera-Malohontu priniesol tento rok novinku v podobe večernej exkurzie. Verejnosť mala možnosť nahliadnuť do gotických kostolíkov v obciach Kyjatice i Kraskovo. Organizátori boli milo prekvapení záujmom. V piatok 2. septembra prišlo do obidvoch kostolíkov okolo 120 návštevníkov. Do budúceho roka plánujú exkurzie ešte vylepšiť. 

Na druhý deň pokračoval festival na Kraskove. V okolí kostolíka, ktorý je známy vzácnymi freskami, sa už koncom týždňa rozložil stredoveký tábor a jeho členovia si mohli vyskúšať toto čarovné miesto aj v stanoch dobového mestečka. Podujatia sa v sobotu zúčastnilo okolo 500 návštevníkov. Ako ďalej pre vobraze.sk uviedla Stanislava Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska v R. Sobote, tento ročník sa niesol v pokojnej atmosfére. „Veľmi pekný bol sobotňajší komorný koncert historickej hudby Shola Minor, ktorý bol priamo v kostolíku,“ povedala Zvarová a dodala, že dopoludnia tu mal odborné prednášky Meter Megyeši a Monika Tihányiová. 

V exteriéri kostolíka za jeho kamenným múrom mali vystúpenie sokoliari Kanátovci, návštevníci mali možnosť zhliadnuť aj stredoveké tance a módnu prehliadku. Zahrala aj historická hudobná kapela z Čiech a odznel aj Príbeh rytiera v podaní divadelného predstavenia Teáter Komika. Okrem programu boli k dispozícii aj viaceré sprievodné aktivity. Hrnčiarske remeslo prišiel odprezentovať Anton Drímaj z obce Beluj pri Banskej Štiavnici. Venuje sa rekonštrukcii historického hrnčiarstva.

„Prišiel som, aby som ľuďom na Gemeri a Malohonte ukázal, aká krásna keramika sa tu v minulosti vyrábala a používala. Využívali ju od ľudových vrstiev až po šlachtu, a to v každodennom živote,“ hovorí Drimaj. Podľa jeho slov takáto keramika v minulosti zohrávala dôležitú úlohu. Ľudia keď išli na pole v lete a dali si tam ráno studenú vodu, tak veľmi dlho vydržala studená. „Črep bol pórovitý a ochladzoval sa to,“ dodal. Ako podotkol, podobné vzory, ako sú na keramike, ktorú prišiel prezentovať, boli nájdené aj na starých freskách, ktoré v minulosti zachytili na stenách kostolíkov v tomto okolí.

Prostredie kostolíka sa mu veľmi páčilo. V tomto okolí hrnčiarstvo tvorilo veľmi dôležitú úlohu v obžive a takmer v každej dedine boli hrnčiari. V súčasnosti podľa jeho slov sa situácia veľmi zmenila a hrnčiarov je veľmi málo a stávajú sa skôr raritou. „Bolo by fajn, keby sa podarilo zvrátiť túto situáciu, a že by sa tomu ľudia znovu začali venovať. Nemusia sa tým živiť, ani ja sa neživím keramikou, ale na to, aby sme si vytvorili lokálnu identitu a znovu sa ľudia vedeli identifikovať aj s hrnčiarstvom, ktoré súvisí veľmi úzko s regiónom Malohont a Gemer, tak by bolo fajn, keby sa toho zopár ľudí toho chytilo,“ dodal. Viac sa dozviete v rozhovore vo videu. 

Prinášame vám exkurziu históriou fresiek v goticko kostolíku v podaní sprievodcu Jaroslava Horvátha.

Pozrite si j bohatú fotogalériu Jána Čajka.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Ján Čajko a Michal Lichanec