Spevák Cmorik získal päťkrát Zlatého slávika. S kapelou má nový album

Peter Cmorik s manželkou Danielou

Vyrastal vo Veľkom Krtíši, kde mu učaroval klavír. Peter Cmorik miloval hudbu už od detstva, no raketovú kariéru urobil až po účinkovaní v speváckej súťaži SuperStar. Odvtedy má na svojom konte niekoľko štúdiových albumov, chytľavých hitov a päťkrát sa stal Zlatým slávikom.

Peter sa narodil takmer pred 43 rokmi v Rožňave, no svoje detstvo prežil vo Veľkom Krtíši. „Bol som klasické panelákové dieťa, kamoši, spolužiaci, bajk a lopta. K tomu som chodil do umeleckej školy na klavír a na kadejaké chvíľkové krúžky, pri ktorých som dlho nevydržal. Len hudba ostala konštantne,“ uviedol pre vobraze.sk spevák Peter Cmorik. Jeho detstvo v paneláku vyvažovali prázdniny v Krásnohorskom Podhradí, kde bolo všetko inak. Trávil čas v dome na dedine a na dvore. Chodil na túry do lesa so starým otcom a so psom. Cmorik po vychodení dvoch cyklov na Základnej umeleckej škole v odbore klavír tam začal ako študent vysokej školy učiť, a tak si s čiastočným úväzkom privyrábal na štúdium.

„Po vysokej škole som nastúpil do ZUŠ Veľký Krtíš na plný úväzok a tým som sa stal kolegom mojich učiteľov a aj mojej maminy. Bolo to zaujímavé a úsmevné, lebo k tomu som začal učiť aj na gymnáziu a tam som sedel v zborovni ako kolega mojich učiteľov. Človeku to zrazu dá úplne iný pohľad na tých ľudí,“ smeje sa Peťo. Jeho pokojný život v malom mestečku narušila účasť v známej speváckej súťaži Slovensko hľadá SuperStar, ktorej druhú sériu aj vyhral. Pre neho to však bolo náročné a stresujúce. Často aj s ostatnými súťažiacimi siahali na dno síl, psychických či fyzických. „Vtedy bola móda točiť aj naše ubytovanie, robili to ako Big Brother a SuperStar naraz, takže človek bol nonstop v strehu a uvoľniť sa mohol fakt len, keď si šiel ľahnúť. K tomu denne program, autogramiády, fotenia, rozhovory, a hlavne učenie sa nových piesní na každé kolo, ktoré sledovalo v priemere milión divákov,“ opisuje svoje spomienky na šou, ktorá v roku 2006 naštartovala jeho spevácku kariéru.

Po jej skončení sa Peter presťahoval z Veľkého Krtíša. Všetci mu hovorili, že musí byť blízko Bratislavy, tak im uveril. No dnes vie, že táto krajina je maličká a je úplne jedno, kde človek býva, vždy sa to dá zvládnuť. „Hlavne, keď aj tak cestujeme hore – dole po celej krajine. Raz hrá človek blízko a raz ďaleko, je jedno, kde býva,“ dopĺňa talentovaný hudobník, ktorý raz za rok stretáva svoju spolusúťažiacu Máriu Bundovú. Tá ostala pri hudbe a hráva väčšinou v zahraničí, stretáva ju v porote jednej speváckej súťaže. No cez FB sem – tam prehodí pár viet aj s inými účinkujúcimi zo SuperStar. Do Veľkého Krtíša však chodí menej, ako by chcel. Stále tam má maminku, kamarátov a dokonca Marek Jamber, basgitarista z kapely, je tiež Krtíšan. „Stále sa tam veľmi rád vraciam, veď tam som vyrastal, zažil prvé lásky, kapely a Krtíš je čarovný tým, že má človek k tomu mestu a okoliu veľké puto,“ ozrejmuje Peťo.

Aktuálne mu s kapelou Peter Cmorik Band vyšiel nový album s názvom Guitardisco. Spevák ho pokladá za taký svoj nádych, míľnik, čo však viac ukáže čas. „Povedal som si, že idem robiť hudbu tak, ako chcem ja a nebudem robiť kompromisy. Je energický, gitarový a pohybujúci sa. Deväť piesní tvorí jeden celok a ľudia, čo ho počuli, sa zhodujú v tom, že si ho púšťajú znova a znova a znova. Ale príslovie hovorí: Rozprávať o hudbe je ako tancovať o architektúre. Budem rád, ak si ho vypočujete,“ povie s úsmevom Cmorik. Album chce čo najviac dostať medzi ľudí. Takže pripravil štyri krsty albumu, kde ho celý aj zahrajú a pokrstia. Prvý bol v piatok 17. februára v Košiciach, ďalší bude v Bratislave 24. februára, v Novom Meste nad Váhom 3. marca a v Nitre 17. marca. K tomu celá kapela rieši koncert v Prahe na jún, televízne a rádiové rozhovory, články a propaguje videoklipy. K novému albumu natočili už štyri klipy a na krstoch sa predstavujú aj dvaja hostia, a to raper Majself a huslistka, zároveň Petrova manželka Daniela Lovlin.

Práve s ňou má hudobník dvoch synčekov – dvojičky. Spojiť kariéru s rodinou má podľa neho veru svoje úskalia. Vďaka obetavosti manželky však môže pracovať vlastne bez obmedzení. „Ale keďže ona je tiež muzikant – huslistka, potrebujeme priestor aj pre jej kariéru a to je už náročnejšie. Na tom sa snažíme pracovať, ideálne by bolo sa dostať do stavu, že sa budú dať zvládať obe kariéry,“ hovorí známy Veľkokrtíšan. Ten vlani koncertoval aj v Tornali, na čo si spomína úplne detailne. Mali dva koncerty za sebou a, žiaľ, v Tornali im nevyšlo počasie. Pršalo, fúkal vietor a bolo dosť chladno. Napriek tomu sa kapele podarilo námestie zaplniť, všetci sa dobre zabavili a zaspievali si. „Namiesto mávania zapaľovačmi pri pomalej skladbe sa mávalo dáždnikmi. Dúfam, že keď opäť raz prídeme, užijeme si koncert aj s dobrým počasím,“ smeje sa Peter. V apríli sa chystá do Tisovca, bude jedným z hostí v talkšou Petra Marcina Neskoro večer. Teší sa na to, lebo účasť v talkšou je pre neho zase iný zážitok, iný pohľad na účinkovanie. „Je sa na čo tešiť, pretože kompozícia je interaktívna aj pre mňa, nebudem tam iba hrať pesničky pomedzi rozhovory, čakajte viac,“ prezrádza pár detailov úspešný muzikant.

Do koncertného programu zaradil s kapelou skladby z nového albumu. Teší sa, že ich predstaví fanúšikom a čaká ešte väčšiu zábavu, či tance na ich vystúpeniach. Začali ich totiž podporovať aj novým vizuálom na javisku a ohňostrojmi či pyrotechnikou. „Takže chceme čo najviac hrať a pritom už teraz skladáme ďalšie nové songy,“ skonštatoval Peter Cmorik.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album P. Cmorika