Soboťan Tomáš vyrastal s hudbou. Jeho záľubou je fotografovanie

Tomáš Kováčik z Rimavskej Soboty je talentovaným fotografom. Táto záľuba pre neho predstavuje unikátny zážitok. Najviac ho baví fotenie portrétov. Študuje na vysokej škole ekonomického zamerania v metropole Slovenska. Od detstva navštevoval Základnú umeleckú školu v Rimavskej Sobote, kde sa venoval viacerým hudobným nástrojom.

Tomáš začal do ZUŠ chodiť už v druhom ročníku na základnej škole a jeho prvou hudobnou záľubou bol sólový spev, ale aj hudobná teória. O rok neskôr začal okrem spevu navštevovať gitaru. „Gitaru som chcel navštevovať od začiatku, ale doma som najviac spieval, preto gitara napokon prišla na rad až ako druhá. Zároveň som začal navštevovať aj detský spevácky zbor Nádej pod vedením Janky Dobrockej a potom aj spevácky zbor Bona fide,“ povedal pre vobraze.sk Kováčik (22). Počas strednej školy sa rozhodol okúsiť ďalší hudobný nástroj, ktorým bol klavír. „Vtedy som už navštevoval aj vokálne zoskupenie Mystic Choir. Najbližší mi bol predsa len spev. Je to nástroj, ktorý si nosíme všetci so sebou,“ skonštatoval.

Zápal pre fotografiu
Aktívne fotí popri iných umeleckých, najmä hudobných záľubách, už osem rokov. Svoje prvé fotky nafotil na telefón, pričom si postupne uvedomoval, že ho fascinuje zachytávanie prírody či estetiky bežných momentov. „Pred mojou prvou zrkadlovkou som si kúpil viacero neprofesionálnych objektívov, cez ktoré som mohol fotiť napríklad hmyz či kvety. Tieto fotky som potom pridával na Instagram, kde som už vtedy sledoval mnohé dobre vyzerajúce fotografie pre inšpiráciu. Ja som sa chcel tešiť z mojich vlastných výtvorov,“ objasnil. Tomášova záľuba vyústila až do kúpy prvej základnej zrkadlovky, ktorú ešte donedávna využíval. „Postupne som prešiel od fotenia prírody k foteniu ľudí, najmä portrétov, to ma baví aj dodnes, ale v súčasnosti už používam poloprofesionálnu zrkadlovku. Tá mi okrem portrétov umožňuje fotiť aj spoločenské podujatia, akými sú napríklad svadby.“

Aktuálne ho baví viac fotiť v mestskom prostredí. „Môžem tam zachytiť modernú či historickú architektúru mestských zákutí,“ dodal talentovaný fotograf. Našiel sa aj v tvorbe krátkych videí. „Momentálne ma to veľmi baví, ale zatiaľ je to len na amatérskej úrovni. Tieto videá robím najmä pre vlastné potešenie,“ podotkol.

Pragmatické štúdium, umelecká záľuba
Keď navštevoval Obchodnú akadémiu v Rimavskej Sobote, bol si napriek kreatívnym koníčkom vedomý toho, že chce pokračovať v štúdiu ekonomického zamerania na Univerzite Komenského v Bratislave. „So školou som spokojný, aj keď je náročná a vyžaduje si veľké úsilie. Dôležité je však podľa mňa byť všestranne zameraným človekom. Aj vďaka tomu, že fotím, si umelecky môžem kompenzovať môj pragmatický odbor štúdia, akým je ekonómia a manažment so špecializáciou na marketing. Fotenie pre mňa predstavuje najmä odreagovanie sa, relax, ale aj zábavu. Prináša mi aj možnosť socializácie s kamarátmi či novými ľuďmi. Zakaždým sú pre mňa fotenia unikátnym zážitkom, keďže na fotografii je krásne najmä zachytenie neopakovateľného momentu v konkrétnom priestore a čase. Je to pre mňa veľmi nestereotypná záľuba, vytvárajúca priestor na kreatívne myslenie,“ ozrejmil Tomáš Kováčik.

Fotenia svadieb
Popri štúdiu si Tomáš touto záľubou aj občasne privyrába. „Ako som už spomenul, zameriavam sa najmä na umelecké fotenia, no príležitostne fotím aj svadby. Svadby sú pre mňa iné ako umelecké fotenia, keďže na spoločenských udalostiach zachytávam konkrétny moment len jediný raz a pri takýchto foteniach je teda veľmi dôležitá autenticita momentu.

Okrem niekoľkých svadieb fotograficky spolupracoval aj s československými značkami a v rámci vianočnej kampane aj s firmou vyrábajúcou hodinky. „Spolupracoval som tiež so známou stránkou Som idealista, promoval som na Instagrame ich špeciálnu kolekciu ekologických kompostovateľných krytov na mobilné telefóny. Moje fotky sa objavili aj na sociálnych sieťach značky Ecoheart, fotil som pre nich rôzne cestovateľské zábery, a taktiež som sa podieľal aj na promovaní ich udržateľných výrobkov. Udržateľnosť je pre mňa dôležitá, preto som fotil najmä výrobky takéhoto charakteru. Nikdy by som nenafotil ani nepropagoval napríklad tabakové výrobky, nemá to pre mňa zmysel,“ priblížil.

Naplno využitý voľný čas
Voľný čas sa snaží využívať naplno. Rád si prečíta dobrú knihu, ideálne zameranú na sebarozvoj, vnútorný rast, ale aj klimatickú krízu. Kondíciu si udržiava bicyklovaním i posilňovaním. Nezanevrel však ani na hudbu. „Hoci sa jej už aktívne nevenujem, vždy si doma rád zaspievam s mojou sestrou Katkou a verím, že po ukončení štúdia budem mať priestor vrátiť sa k hudbe aj intenzívnejšie,“ uviedol všestranný Soboťan.

Kariérne a umelecké plány
„Mojím hlavným cieľom je pokračovať v štúdiu na univerzite, pričom sa plánujem špecializovať najmä na digitálny marketing a skĺbiť toto štúdium práve s fotografovaním a riadením sociálnych sietí. Rád by som fotil napríklad kampane pre rôzne značky, ktoré sú pre mňa zaujímavé aj z osobného a hodnotového hľadiska,“ avizuje Tomáš Kováčik.

Zdroj: Simona Kántorová, foto: album T. Kováčika