Rodák z Kokavy nad Rimavicou súčasťou filmu Správa. Už onedlho v kine + video

Rastislav Zajac (v strede) sa stal súčasťou filmu Správa

Rastislav Zajac je šikovný grafik a hokejový brankár, ktorý pôsobil niekoľko rokov v nemeckom Wolfsburgu . Podarilo sa mu ale dostať sa aj do filmového sveta. Stal sa súčasťou filmu Správa, ktorý režíroval Peter Bebjak. Zaujímalo nás, ako sa mu podarilo dostať sa na filmové plátno a  ako vyzeralo samotné natáčanie.

Po hokejovej sezóne, ktorú odohral v Nemecku, sa na jar 2019 musel vrátiť späť na Slovensko. Zranenie, ktoré mal si vyžadovalo operáciu nohy a zároveň dlhšiu dobu liečenia. Z dlhej chvíle si začal pozerať komparzné a kastingové agentúry, do ktorých sa aj zaregistroval.

„Natrafil som na film Správa. Hľadali mužov, bez  nejakého vekového obmedzenia, ktorí budú hrať či už nemeckých vojakov alebo Židov. Prihlásil som sa, poslal nejaké svoje fotky, a obratom mi poslali dátum a čas kostýmovej skúšky, ktorá prebehla v budove RTVS v Bratislave,“ uviedol pre vobraze.sk Zajac.

Správa je filmovou adaptáciou autobiografického románu „Čo Dante nevidel“ o úteku dvoch mladých slovenských Židov. Alfrédovi Wetzlerovi a Rudolfovi Vrbovi sa totiž podarilo utiecť z koncentračného tábora Osvienčim. Cieľom úteku ale nebolo zachrániť si vlastný život, ale zabrániť umieraniu tisícov ľudí. Správa o jeho fungovaní, ktorú krátko na to spísali, pomohla zachrániť mnoho ďalších životov.

„Na kostýmovej skúške nás bolo v čase, keď som sa tam nachádzal približne 20 ľudí. Podľa výšky a váhy mal štáb pripravené oblečenie a obuv. Bol to zvláštny pocit, pretože všetko to oblečenie a dreváky vyzeralo, a myslím že aj bolo, identické s tým, ktoré nosili v Osvienčime. Po kostýmovej skúške prišiel čas na ostrihanie sa naholo, ale v tom momente som ani neváhal. Veľmi ma zaujíma obdobie 2. svetovej vojny a všetko okolo nej, mám napozerané  – mnohé dokumenty a filmy. Takže som sa tešil, že sa môžem do toho obdobia vžiť aspoň na chvíľu. Samotné natáčanie bolo rôzne či už časovo alebo podľa toho, na akých miestach sa odohrávalo. Mňa len mrzí, že som toho nestihol viac, lebo väčšina sa natáčala skôr, ešte keď som bol v Nemecku. Pri natáčaní  som hlavne nezávidel tým, ktorí museli byť pár hodín nahí a v zime.“

Vo filme si zahral kaderníka.

Rastislav Zajac mal vo filme rolu politického väzňa a na scéne si zahral kaderníka. Ako nám opísal, repliky ručných strojčekov, ktoré boli použité vo filme boli natoľko autentické, že skôr šklbali vlasy ako strihali, a v dreveno – kožených topánkach, ktoré mali obuté, sa takmer vôbec nedalo kráčať, čo umocňovalo celú atmosféru toho, čím všetkým si museli skutoční väzni v táboroch prechádzať.

„Bolo super sa stretnúť aj s hlavným hrdinom Noelom Czuczorom, a taktiež aj zo známym nemeckým hercom Florianom Panznerom, ktorý je vo filme Lager Führer v Osvienčime. Počas natáčania som sa iba utvrdil v tom, aké to bolo strašné a kruté obdobie, ktorým si ľudstvo prešlo.“

A ako nám prezradil, po úspešnej operácii nohy opäť trénuje vo Zvolene a v Banskej Bystrici, kde momentálne aj pracuje, no nevylučuje ani návrat späť do zahraničia. Tiež uvažuje nad tým, že by sa zúčastnil opäť nejakého kastingu a rád by účinkoval v ďalšom filme.

„Momentálne už žijem a pracujem na Slovensku, a po úspešnej operácii nohy, opäť trénujem a vraciam sa do formy. Samozrejme, rozmýšľam nad ďalším účinkovaním v nejakom filme.“

Snímku Správa & diskusia s tvorcami si budete môcť pozrieť v kine ORBIS už túto sobotu a nedeľu 25.-26.9.2021 o 20.00 hod.

Autor: vobraze.sk / Fotogaléria: Rastislav Zajac