Revúca ožije detským folklórnym festivalom Gemerská Podkovička

Kujem, kujem podkovičku,
koníkovi na nožičku.
Kujem, kujem podkovu,
koníkovi na nohu.

Akú podkovičku sme pre vás ukuli? Milí priaznivci ľudovej kultúry to, zistíte, keď navštívite v piatok 10. novembra Kultúrny dom v Revúcej. V Mestskom dome kultúry sa celý deň bude veselo hmýriť a džavotať, aby sa v podvečer, od 17:00 na javisku vo veľkej divadelnej sále predstavili detské folklórne súbory Čížiček z Tisovca, Hájik a Hájiček z Rimavskej Soboty, Lykovček z Revúcej, Zrkadielko z Hnúšte, Zornička z Klenovca, Hviezdička z Hriňovej.


Prvý ročník festivalu sa uskutočnil v roku 2009 venovaný spomienke na významnú osobnosť folklóru nášho regiónu Gemer – Malohont, dlhoročnú vedúcu detského folklórneho súboru Lykovček, folkloristku Evu Skalskú.
Cieľom festivalu je prezentovať tradičnú ľudovú kultúru, detské folklórne kolektívy regiónu ale i hostí z iných regiónov. Súčasťou podujatia sú sprievodné aktivity pre účinkujúcich a to tvorivé remeselné dielne, tvorivé tanečné dielne ale aj vzdelávacia aktivita pre vedúcich folklórnych kolektívov v oblasti využívania detskej hračky v choreografiách.
Organizátori Gemersko – malohontské osvetové stredisko – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja, Mestské kultúrne stredisko v Revúcej Vás srdečne pozývajú na toto významné podujatie.
Tešíme sa na všetkých malých účinkujúcich, ale aj všetkých veľkých priaznivcov folklóru a jeho udržiavania v našom regióne.
Detský folklórny festival Gemerská podkovička z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Na slávnostný program vás pozývame v piatok 10. novembra 2023 o 17.00 hod.

Zdroj: Gmos Rimavská Sobota