Nový kalendár Život včely podporí deti v Centre včasnej intervencie 

Kreatívni autori vydávajú ďalší charitatívny kalendár v sérii, ktorý si dáva za cieľ vizuálne pútavou formou informovať súčasnú generáciu o spätosti človeka s prírodou. Bude mať 26 strán a bude plný pekných fotografií. Tohtoročnou témou kalendára je život včely, symbolizujúci deti, ktoré vyrastú.

„Ako včielky, ktoré vyletia z úľa, preskočia imaginárny rodičovský plot a idú objavovať svet. Preto aj kalendár bol tento rok nebol fotený už len na Gemeri a Malohonte, ale po celom Slovensku,“ povedala pre vobraze.sk spoluautorka projektu Petra Rapčanová, ktorá fotila dva uplynulé ročníky. Tento rok podľa nej dali príležitosť novej krvi a autorom fotografií je Michal Purdek, ktorý tiež pochádza z okresu Rimavská Sobota. Na projekte spolupracuje od začiatku aj Ivana Jackuliaková. Ako autori avizujú, každá fotografia v kalendári bude mať svoj príbeh a súčasne zoznamuje so životom včiel. Na tejto ceste objavovania bude dievčatá po krajoch Slovenska sprevádzať imaginárna včielka Slávinka.

Nový kalendár má podporiť deti so zdravotným postihnutím, ktoré navštevujú Centrum včasnej intervencie v Hnúšti. Finančné prostriedky použijú na nákup profesionálneho vybavenia do triedy so špeciálnou terapiou. „Rodičia s deťmi chodia teraz na terapie do najbližšieho strediska v Poprade. Je tu šanca, že ak by sa podarilo vyzbierať financie, tak by si učebňu vedeli zariadiť aj tu,“ hovorí Rapčanová. 

Slávnostný krst kalendára je naplánovaný na máj, pri príležitosti Svetového dňa včiel. Kalendár bude tretím v poradí a zakúpiť si ho môžete po slávnostnom krste. Tento projekt môžete podporiť aj prostredníctvom zbierky v najbližších dňoch tu.  

Prvý kalendár obsahoval fotografie malých bábätiek a niesol názov Zrniečka z Gemera-Malohontu. Druhý niesol názov „Labyrint Dobšinského rozprávok“. Výťažok z neho bol podľa Rapčanovej použitý pre triedu s autistickými deťmi v Základnej škole P. Dobšinského v Rimavskej Sobote.  

Zdroj: vobraze.sk, foto: Michal Purdek