Mladá umelkyňa Diana z Revúcej sa venuje digitálnemu kresleniu

Diana Jacková z Revúcej umelecky znázorňuje krásu prírody v digitálnom kreslení. Vyštudovala prekladateľstvo anglického a nemeckého jazyka, ale v praxi sa tomu venuje v minimálnej miere. Jej srdce si získalo umenie. Od detských kresieb sa neskôr prepracovala k dizajnovým návrhom pre firmy a od nich k malým detailom v obchode so suvenírmi. Jej kresby môžete nájsť na magnetkách či pohľadniciach. Spolupracuje s kultúrnymi inštitúciami i podnikateľským sektorom.

Vždy mala túžbu tvoriť. „Venujem sa umeniu, lebo to potrebuje moja duša,“ uviedla pre vobraze.sk Diana Jacková (26). Spočiatku táto mladá umelkyňa maľovala obrazy, potom vyrábala šperky, pracovala s FIMO hmotou, avšak v posledných rokoch sú jej najčastejšími pomocníkmi tablet a elektronická ceruzka. Venuje sa totiž digitálnemu kresleniu. „Keď raz niečo nakreslím na tablete, je to dostupné pre každého. Ľudia nemusia čakať dva mesiace, kým namaľujem taký istý obraz trikrát. Moju kresbu si môžu rôzne prispôsobiť,“ ozrejmila. Poukázala na to, že veľkým plusom je jednoduchosť prenášania tabletu. „Do vlaku si neviem vziať veľký stojan na plátno,“ hovorí s úsmevom a dodala, že práve tablet je z tohto dôvodu skvelým riešením.

Často spája príjemné s užitočným. V tomto prípade je to šport a maľovanie. „V lete si sadnem na bicykel, športujem a keď sa mi zapáči nejaká scenéria, zastanem a kreslím. Čím ďalej, tým viac si uvedomujem, že potrebujem pravidelné krátke výlety, z ktorých čerpám inšpiráciu a nový nádych kreatívnosti.“

Často chodí aj na prechádzky do lesa. „Pri kreslení najčastejšie používam zelenú, sýto oranžovú alebo žltú. Sú to farby, ktoré ma upokojujú. Vždy prispôsobujem farby tomu, čo chcem, aby bolo vyjadrené,“ spresnila mladá Revúčanka. „Zameriam sa buď na ilustrácie a ich použitie, alebo vytvorím niečo abstraktné, čo mi príde zaujímavé. Rada by som raz dosiahla to, že sa prestanem porovnávať s ostatnými a v prvom rade si prosto užijem to kreslenie a budem vnímať plnú krásu, ktorá predo mnou je,“ uviedla Jacková.

Najčastejšie maľuje rastliny, prírodu, či svoje námety zo snov. V kresbách chce Diana vyjadriť krásu, ktorá je okolo nás a možno ju hneď nevidíme. „Často sa strácam vo vzdušných zámkoch, kde môžem vymýšľať a potom to následne prenášať do reálneho života. Chcela by som kresbami poskytnúť únik z reality a mať možnosť sa zasnívať,“ poznamenala.

Priznáva, že sa jej vnútorný svet odráža v tvorbe, ktorú robí. „Vidím, že potrebujeme krásu vo svojom živote: pozerať sa na ňu, cítiť ju, vytvárať ju, pretože je to esencia, ktorá nám dáva nádej, napriek tomu, že niektoré procesy v živote nie sú pekné. A ja tú krásu najviac vnímam v prírode, ľuďoch, detailoch, gradiantoch: keď zapadá slnko, v kvetoch alebo v štruktúre listov,“ popisuje Diana Jacková.

Zakladá občianske združenie, ktoré je určené pre zveľaďovanie mesta Revúca. „Robíme rôzne projekty, ktoré môžu rozvíjať naše mesto. Snažíme sa o schválenie grantu pre náš malý projekt výstavby altánku. Spolupracujem väčšinou so stredoškolákmi. Je nás osem, voláme sa MLADÁ RIAVA a teší ma, keď vidím, že majú v sebe nadšenie,“ hovorí.

V posledných mesiacoch Dianu inšpiruje história Revúcej. „Pri Muráni je sysľovisko a na kopci oproti robíme rozprávkovo-náučný rodinný park obrovisko, ktorý sa otvorí v apríli. Robila som rôzne ilustrácie a pracovala som aj na príbehu náučného chodníka. Chcela som, aby to celé bolo prepojené s Revúcou, pretože v Revúcej vznikla prvá sci-fi poviedka na Slovensku Hviezdoveda, ktorú napísal Gustáv Reuss. Baví má spájať literatúru s prírodou,“ uviedla Jacková.

Zdroj: Sophia Mária Sojková, foto: album D. Jackovej