Interiér Domu kultúry chcú vynoviť aj v Hnúšti či Tisovci

Do výzvy ministerstva kultúry sa zapája okrem Rimavskej Soboty aj Hnúšťa a Tisovec. Uchádzajú sa rovnako o 200 tisíc eur na obnovu Domu kultúry. Samosprávy majú projekt kofinancovať vo výške 5 percent. Ako pre vobraze.sk uviedol Michal Stejskal, vedúci oddelenia kultúry a športu na Mestskom úrade v Tisovci, chceli by rekonštruovať divadelnú sálu, vymeniť sedačky, osvetlenie, podlahy či sociálne zariadenia a prispôsobiť ich aj pre imobilných občanov. Ako podotkol, dnes majú v Tisovci aj rokovanie mestského zastupiteľstva, kde sa osobne stretnú a mali by vysloviť podporu kofinancovania projektu, ktorá bude potrebná v prípade úspechu. „Teší ma, že je záujem sa stretnúť aj v tejto pandemickej dobe a ísť do toho,“ priblížil Stejskal.

Nové sedačky by chceli mať aj v kinosále (divadelnej sále) v Hnúšti. „Chceme meniť sedačky aj podlahu v kinosále, na projekte pracujeme, aby sme ho zajtra vedeli podať,“ priblížila Diana Vojenčiaková, riaditeľka MsKS v Hnúšti.

Podľa jej slov by v prípade podpory z financií chceli zakúpiť aj nábytok do spoločenskej sály, ktorú nedávno rekonštruovali. „Nachádza sa v prístavbe Domu kultúry, kde zvykneme organizovať rôzne spoločenské udalosti, ako plesy alebo čaj o piatej. Chceli by sme tam zakúpiť nový šatník, barový pult, stoly a stoličky,“ dodala.
Na rekonštrukciu týchto priestorov bolo vyčlenených 200 tisíc eur z mestského rozpočtu, z toho 100 tisíc eur by samospráva mala získať zo schváleného projektu Miestnej akčnej skupiny Malohont.

V súčasnosti v kinosále menia vykurovanie, miestne ohrievače, ktoré podľa riaditeľky museli počas predstavení vypínať, aby bolo niečo „počuť“. „Budú nahradené novšími, tichšími a výkonnejšími,“ dodala Vojenčiaková. Ak to pandemická situácia dovolí, tak najbližšie v sobotu 27. novembra to bude premietanie zimných cestovateľských a športových filmov – Snow Film Fest.

V R. Sobote chcú zrekonštruovať divadelnú sálu Domu kultúry

Zdroj: vobraze.sk, foto: MsKS Hnúšťa