Hnúšťan Imrich Garláty fotil viacerých prezidentov. Bodoval aj na celoslovenskej súťaži

Fotograf Imrich Garláty z Hnúšte zachytil objektívom množstvo osobností, ktoré zavítali do regiónu. Niekoľko rokov mapuje svoje rodné mesto a okolitú prírodu. Fotenie je jeho záľubou. Ako fotograf bol pri mnohých významných udalostiach spojených s hnúšťanskou samosprávou. Medzi najzaujímavejšie radí reportážne fotografie z návštev vládnych činiteľov i viacerých prezidentov, ktorí navštívili Hnúšťu či okolie. „Fotil som všetkých prezidentov, ktorí zavítali do tohto mesta, teda Rudolfa Schustera, Michala Kováča či Ivana Gašparoviča,“ povedal pre vobraze.sk Garláty a dodal, akurát aktuálnu prezidentku Zuzanu Čaputovú zatiaľ nemal možnosť fotiť. Bol aj redaktorom regionálnych internetových novín Echoviny. Dlhé roky pokrýval udalostí ako sú Dni mesta, kultúrne podujatia a príležitostne aj rodinné udalosti.

Jeho fotky nájdete v kalendároch, absolvoval viacero regionálnych výstav a zábery boli zaradené i medzi najkrajšie na Slovensku. Išlo o súťaž „Najkrajšia fotografia z územia MAS“, ktorú vyhlásila Národná sieť rozvoja vidieka. Jeho snímka obsadila tretie miesto v kategórii Naša príroda. „Bola to jarná fotka takého nevšedného mixu zvierat. Boli tam kravy, kone aj ovce na jednej lúke. Fotené to bolo na Polome a k tomu ten nadhľad. Robil som to z diaľky a za zvieratami bola akoby veľká priepasť,“ hovorí 57-ročný Imrich Garláty. Ako priblížil, fotka vznikla náhodne, keď sa bol previezť na motorke a zastal na cigaretku. Okrem toho vyhral regionálnu súťaž MAS Malohont, do ktorej pravidelne prispieva a zvyšuje jej úroveň.

Súťažná fotografia

„S fotením som začínal odmalička, asi v trinástich rokoch. Prvý fotoaparát som mal ešte na kinofilm a mojím učiteľom bol Mikuláš Molnár. Už zomrel minulý rok. Robil fotografa niekedy v Gemersko-malohontskom múzeu. Učil ma ešte v SLZ, bol v tejto fabrike fotografom. Učil ma od základov, od nastavenia fotoaparátu až po vyvolávanie fotografií v tme,“ povedal s hrdosťou Garláty, ktorý je vyučený mechanik opravár. Ako spomenul, Molnár bol jeho motivátorom, aby urobil fotku a prihlásil ju do súťaže ešte vo fabrike. „Fotil som večer pouličné lampy s dlhým časom zo statívu na kinofilm. Vyšla krásna fotka, dal som ju do súťaže a vyhral som ju. Bola to moja prvá súťaž v Slovenských lučobných závodoch. Vyhral som a to ma tak naštartovalo, až som začal fotiť parky, les, prírodu,“ dodáva. Najviac ho baví fotenie zvierat, jesenné fotky, tečúca až zamrznutá voda s oparom.  Má rád aj samotné zážitky, ako sa dopracoval k fotografiám. Obzvlášť rád spomína na letecké zábery Hnúšte, ktoré robil z vrtuľníka. „Bol to zážitok a nevšedný pohľad ešte v období, kedy neboli bežné drony,“ hovorí Garláty, ktorý je aj kameramanom.

Pracuje v Intocaste ako obsluha nakladača stroja. Je veľmi zručný. Prezradil, že rád pečie a je fanúšikom akvaristiky i modelárstva a skladá vrtuľníky. Šikovný je aj na fréze, na ktorej vyrába dierované vajíčka s ornamentami. „Posledné roky je mojou záľubou rekonštrukcia chaty, ktorú som opravoval dennodenne. Iba na Vianoce som tam nebol a robil som si všetko sám. Takto vznikol aj krásny borovicový nábytok. Aj stolár  ostal prekvapený,“ skonštatoval Imrich Garláty.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Imrich Garláty