Herec Jackuliak z Lučenca pôsobí viac v Česku ako na Slovensku

Ján Jackuliak vo filme Citlivý človek

Odkedy má synčeka, Vianoce prežíva úplne inak. Herec, režisér, producent a spevák Ján Jackuliak má za sebou rušné obdobie plné natáčania, no počas najkrajších sviatkov v roku spomalí, bude so svojou rodinkou a plánuje navštíviť aj rodný Lučenec.

Jeho prvé kroky k herectvu boli veľmi zvláštne. Vôbec totiž ani netušil, že niečo také ako herectvo sa dá študovať. „Na základnej škole som hrával v divadielku a bol som dosť exhibicionista, preto ma moja sesternica Petra Nôtová, operná speváčka, oslovila a povedala mi, že nech skúsim konzervatórium a hudobno – dramatický odbor. To boli moje prvé kroky k herectvu,“ uviedol pre vobraze.sk s úsmevom Jackuliak (44). Vyštudoval Konzervatórium v Košiciach, odkiaľ ho prijali na JAMU – Janáčkova akadémie múzických umění v Brne. „Musím povedať, že som mal obrovské šťastie na školy, ľudí aj obdobie. Naozaj to bolo na veľmi vysokej profesionálnej úrovni,“ prezrádza šikovný herec. Po ukončení JAMU začal na plný úväzok pracovať v Mestskom divadle Brno, čo bola pre neho ďalšia profesionálna škola, pretože je to veľmi úspešné muzikálové divadlo, ktoré má najlepšiu hudobnú scénu v strednej Európe. Uvádzajú sa tam svetové muzikálové divadelné hry a malo aj fantastickú činohernú scénu.

„Potom moje kroky viedli do Národného divadla v Brne a teraz som na voľnej nohe, čo znamená že som samoživiteľ. Momentálne najviac účinkujem v Divadle Aréna v Bratislave a v Studiu Dva v Prahe,“ uviedol Jackuliak. Do povedomia divákov sa dostal seriálom Vyprávěj v Českej televízii. Potom už išla jedna rola za rolou. Jeho register filmových a seriálových postáv je naozaj pestrý. Srdcu najbližšia mu bola postava doktora Danka v seriáli Ordinácia v ružovej záhrade. Danko bol totiž stelesnením drsnosti, chytrosti, arogancie a nehy, mal zo všetkého ľudského trocha. Na otázku, prečo pôsobí viac v Česku ako na Slovensku, odpovedá: „Toto je otázka na slovenských producentov a ľudí, ktorí tomu vládnu. Viete, ja nie som krásavec, ani mainstreamový typ. Možno preto.“

Len nedávno dokončil šikovný Lučenčan nakrúcanie rozprávky s názvom Princezná zakliata v čase 2. Ide skôr o veľkovýpravné temné fantasy so všetkým, čo k fantasy patrí. Janko hrá hlavnú zápornú postavu Alazara, temného alchymistu, ktorý chce pomocou Run ovládnuť svet. Zároveň aktuálne dotočil seriál Iveta, kde hrá jej osobného priateľa, ktorý prináša hlbší pohľad na život Ivety Bartošovej, českej popovej speváčky. Čoskoro zas príde do kín triler Zatmění, kde stvárnil opäť hlavnú zápornú postavu.

Okrem herectva sa však Jackuliak venuje aj hudbe. „Počas covidu som začal písať texty a skladať hudbu. Je to moja spoveď. Nič s tým nechcem dosiahnuť v rámci šoubiznisu, len si urobiť svoju hudbu, texty a svetonázor,“ poznamenal Jacek, ako znie jeho prezývka. Známy umelec má na svoje rodné mesto úžasné spomienky. Mal totiž podľa vlastných slov naozaj fantastické a dobrodružné detstvo vďaka svojej rodine. Do Lučenca jazdí za rodičmi Jánom a Vierkou, no nedarí sa mu to veľmi často kvôli pracovnej vyťaženosti. „Svet sa zrýchlil. Jedna vec ma mrzí, niekedy bol Lučenec naozaj krásne mesto,“ zamyslí sa Ján Jackuliak. Miluje lučenský park. Nedávno navštívil mestský úrad, kde je aj múzeum a vrele ho každému odporúča, lebo je nádherné a je to zážitok vidieť. Za pýchu rodného mesta pokladá synagógu, ktorú zažil aj nezrekonštruovanú a už vtedy to bola nádherná stavba. Rád chodí tiež na zrúcaninu hradu Šomoska či letisko v Boľkovciach.

Vyťažený herec sa už nevedel dočkať Vianoc, pretože je to obdobie, kedy sa konečne aspoň na pár dni zastaví čas a on je s rodinou a najbližšími, čo miluje. „Odkedy prišiel do nášho života synček Teo, je všetko inak. Focus je úplne iný, svet sa mi zmenil, hodnoty sú inde. Tým pádom aj Vianoce sú iné. Majú čaro dieťaťa, ktoré sa každý boží deň raduje a prichádza na nové krásne veci. Teo momentálne žije Vianocami,“ smeje sa Jackuliak, ktorý chcel na Vianoce sneh, aby staval so synom snehuliaka. Plánuje navštíviť rodinu a pôjde aj do Lučenca, kde sa teší na rodičov. Darčeky zháňal umelec až na poslednú chvíľu.

„Ľudia zlatí, žijeme vo veľmi ťažkej dobe. Chcel by som vás len poprosiť, aby sme boli všetci silní a milí k sebe všetkým, čo robíme, čo vyslovíme, budujeme budúcnosť sebe, ale hlavne ku našim deťom. Je to veľká zodpovednosť. Preto využime tieto Vianoce, aby sme sa trocha zastavili, objali sa, uvedomili si, že nič nie je viac ako pochopenie, láska. Zahoďme zlobu a užívajme života. Krásne sviatky vám zo srdca prajem,“ odkazuje čitateľom vobraze.sk. Jackuliak a dodal: „Na zdravie. Ja si dám varené vínko na Vianoce a vy?“

Zdroj: vobraze.sk, foto: album J. Jackuliaka