Fotka Daniely z R. Soboty je na titulke novembrového čísla The Physics Teacher

the physics teacher

Netradičné fotografie astronómky Daniely Rapavej z Rimavskej Soboty opäť obohacujú čitateľov vo svete. Ide z nich mágia. Najnovšie sa jej fotografia dostala na titulku The Physics Teacher v USA. Jedným ťahom sa autorke podarilo „vymaľovať“ pomocou vlasu a lomu svetla zaujímavú pestrofarebnú fotografiu. Ako pre vobraze.sk priblížila astronómka, ide o ohyb svetla na nasvietenom vlase pri tmavom pozadí.

„Voľným okom je to takmer neviditeľné, lebo tie farby sú sústredené v úzkom priestore a mňa napadlo roztiahnuť ich pohybom fotoaparátu za dlhší čas. To je netradičný prístup,“ hovorí Daniela Rapavá, ktorá s The Physics Teacher spolupracuje už dlhšiu dobu. Kreatívna a skúsená fotografka má aj článok v Československom časopise o jej fyzikálnych fotkách. „Je to tiež taký príklad, keď neboli potrebné žiadne extra prístroje, len nápad. Fotené je to, ako obvykle, bežným makroobjektívom 100mm, ktorým som fotila aj tie zamrznuté bubliny,“ prezrádza tvorbu fotografie, za ktorou je však veľa vedomostí a skúseností. Fotografia je aj na obálke v Československom časopise pre fyziku.

Fotografia zachytáva množstvo živých farieb. Podobný jav je podľa nej celkom dobre pozorovateľný na pavučine. „Tiež je to moja obľúbená téma, lebo keď sa hýbe vo vetre, nadúva a klesá, akoby dýchal sám priestoročas. A s tými farbami je to vždy svetelná show. Len na tom vlase je to také neobyčajné a o to zaujímavejšie,“ skonštatovala.

Zamrznutá bublina bola na titulke britského denníka The Guardian. Foto: Daniela Rapavá

Astronomička Daniela Rapavá je známa predovšetkým fyzikálnymi fotografiami, ktoré obleteli svet, vyslúžili si viacero prestížnych ocenení. Jednou z najznámejších je zrejme fotografia zamrznutej bubliny, ktorá má už svoj vlastný život. Niekoľko veľkých formátov fotografií z minulej zimy aj s pár difrakciami je vystavených na hvezdárni v Rimavskej Sobote.

Na jej sociálnom profile sa so svojimi sledovateľmi častokrát podelila o jej výtvarné pohnuté fotoimpresie. „Aj vďaka nim vznikla táto foto difrakcie. Fotila som ich dosť v lete a priebežne dávala na fb aj do albumu a mali nezvyčajný ohlas u ľudí,“ priblížila. Zároveň dodáva, že jej fotografie sú spojením vedy a umenia, a ukážkou, že stále je čo objavovať okolo seba aj bez zložitých prístrojov.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív Daniela Rapavá