Festival Gemarofest v Tornali pritiahol slovenských aj maďarských umelcov. Hrali džez, cigánsku aj tanečnú hudbu

Podujatie Gemarofest sa konalo 17. marca v Mestskom kultúrnom stredisku Tompa Mihálya v Tornali. Diváci boli svedkami skutočne kvalitnej šou. Preto niet divu, že lístky na koncert sa rýchlo vypredali a účinkujúcich vrelo prijalo 400-členné hľadisko. Podujatie sa uskutočnilo sa s podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Mali sme možnosť vidieť vystúpenia vynikajúcich hudobníkov a umelcov. Ako prvá sa na pódium postavila na Slovensku populárna kapela Sendreiovci z Kokavy nad Rimavicou. Potom sme počuli dvoch výborných hudobníkov: Rolanda Horvátha a Tibora Kökényho, ktorí nastúpili na pódium v ​​sprievode svojich kapiel. Ďalej sa predviedol Adrián Szajkó, kontrabasista a pedagóg, ktorý spolupracuje s viacerými kapelami a hrá hudbu v žánroch džez, cigánska a tanečná hudba.

Na našom pódiu sme mohli privítať aj excelentnosti Budapešti, ako Dávid Varga – džezový spevák, pedagóg, Richárd Dankó – dirigent, klavirista a skladateľ, László Horváth – víťaz súťaže o najlepšieho primáša v 2021, člen 100-členného cigánskeho orchestra a János „Patyó“ Dombi, ktorý je od mladosti výborným cimbalistom.

Vystúpila aj jedna z najvýznamnejších maďarských hudobných formácií Swing a la Django, ktorú ako prekvapivý hosť sprevádzal huslista Lajos Sárközi, nedávno ocenený s cenou Ferenca Liszta. Kapela mala obrovský úspech.

Hosťujúcim spevákom Swing a la Django bol Attila Kökeny, držiteľ Ceny Ivána Szenesa, ktorý oslnil publikum svojím nádherným hlasom. Na pódiu sme videli aj ancsiho Rigóa, ten získal v roku 2009 ocenenie Najlepší spevák rómskej piesne na Slovensku. Publikum oslnila svojím osobitým hlasom a osobnosťou Margit Bangó, držiteľka Kossuthovej ceny a kráľovná cigánskej hudby.

Zdroj: Orsolya Lázóková – členka OZ Ternipe

„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“