Futbalistka Sojková z R. Soboty strelila prvý gól v najvyššej súťaži žien

Daniela Sojková

Futbalistka Daniela Sojková z Rimavskej Soboty skórovala premiérovo v prvej lige žien. Tímu AS Trenčín pomohla uplynulú sobotu k hladkému domácemu triumfu nad FC Union Nové Zámky 6:2. Gólový účet stretnutia otvorila v 30. minúte práve dvadsaťročná odchovankyňa MŠK Rimavská Sobota. V základnej zostave Trenčína nastúpila pritom prvýkrát. „Bolo to pre mňa spočiatku trochu stresujúce, ale akonáhle som nastúpila na ihrisko, bolo to už v úplne poriadku. Tešila som sa z toho, že mi dal tréner Pavol Straka túto príležitosť,“ povedala pre vobraze.sk Daniela Sojková.

Jej gól padol po peknej akcii. „Spoluhráčka mi ideálne prihrala z ľavej strany, nabehla som si pred bránu a mojou úlohou bolo už len trafiť pravačkou z päťky do odkrytého priestoru brány,“ opísala gólový moment. Navonok po ňom nedávala najavo emócie. „Protihráčky signalizovali ofsajd mojej spoluhráčky. Ten však nebol a gól platil. Bol to neskutočný pocit, priam neopísateľný. Veľmi som sa z neho potešila. Máme v šatni sadzobník za rôzne veci a niečo ma tento gól aj stál,“ dodala Daniela. Chce sa zlepšovať a presvedčiť kouča o svojich schopnostiach, aby bola stabilne súčasťou základnej zostavy.

Daniela Sojková (vpravo) v drese MŠK R. Sobota

V najvyššej súťaži si pripísala Sojková na konto celkovo len druhý štart. Farby trenčianskeho AS háji len teraz od jarnej časti prebiehajúcej sezóny, keď sa doriešilo jej hosťovanie z MŠK Rimavská Sobota. „Proti Novým Zámkom som hrala na hrote útoku, čo je pre mňa veľká zmena, keďže v Rimavskej Sobote som bola stopérkou. Môj tréner Róbert Wereszký zvykol vravieť, že je ma škoda na stopérskej pozícii a keby sme mali vhodné typy hráčok do obrany, mohla som hrávať v MŠK niekde vyššie. Mne sa na stopérskom poste veľmi páčilo a aj som popritom prihrávala na góly. V Trenčíne som v zimnej príprave hrávala v obrane, tam mal tréner veľa hráčok, ale hľadal niekoho na hrot útoku, skúšal ma tam aj na tréningoch,“ priblížila.

Daniela Sojková si ešte vlani obliekala rimavskosobotský dres v druhej lige dorasteniek a bola oporou MŠK. Je absolventkou Gymnázia Ivana Kraska. Od septembra minulého roka študuje odbor ľudské zdroje a personálny manažment na Fakulte sociálno – ekonomických vzťahov Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne. „S trenčianskym kolektívom žien som trénovala už na jeseň, ale nemala som ešte vybavené hosťovanie. Na futbale ma veľmi baví, že je to tímový šport, ale zároveň ma baví zlepšovať sa aj po individuálnej stránke. Zbožňujem futbal nielen hrať, ale ho tiež napríklad pozerať v televízii,“ uviedla vysokoškoláčka.

Jej najobľúbenejším hráčom je Portugalčan Cristiano Ronaldo. Ako by reagovala, keby ju pozval na kávu Lionel Messi? „Pravdepodobne by som to pozvanie odmietla a poslala tam brata Samuela, lebo je to jeho obľúbený hráč,“ odpovedala s úsmevom Sojková. Ako doplnila, práve cez mladšieho brata Samuela, ktorý v súčasností pôsobí v doraste MFK Dukla Banská Bystrica, sa dostala k futbalu. „Najprv som ho hrávala s chlapcami. Potom som mala od futbalu prestávku. Vrátila som sa k nemu, keď sa opäť vytvoril v Rimavskej Sobote tím dievčat. Skúšala som v detstve aj tenis, volejbal či plávanie, ale najviac ma zaujal futbal.“

Zdroj: vobraze.sk, foto: album D. Sojkovej