Divadelníci ZUŠ R. Sobota zaujali divákov aj porotu. Na celoštátnu súťaž postúpili celkom až tri inscenácie

Divadelníci z DDS Facka pri ZUŠ v Rimavskej Sobote zaujali divákov i porotu na krajskej súťaži „Rozprávkové javisko“ v Žiari nad Hronom inscenáciou Dievčatko. Porota ocenila a nominovala túto inscenáciu v réžii Dany Turanskej na celoštátnu súťaž „Zlatá priadka“ v Šali. Ako pre vobraze.sk priblížil riaditeľ ZUŠ Rim. Sobota Marian Lacko, taký veľký úspech dosiahlo detské divadlo zo ZUŠ-ky po viac ako pätnástich rokoch, čo je v silnej konkurencii jedenástich divadiel vynikajúci úspech.

Pridali sa tak k úspešným dospeláckym a študentským divadlám Havran, Alterna, či v tejto sezóne aj DS Výprask, ktoré sú už pravidelnými účastníkmi celoštátnych divadelných súťaží.

Inscenácia Dievčatko vznikla na motívy rozprávky H. Ch. Andersena Dievčatko so zápalkami. „Je to inscenácia so silným odkazom a emóciami. Takmer celá sála má slzy na krajíčku, pritom „herci“ sú deti,“ priblížil Marian Lacko s tým, že Dievčatko so zápalkami je len podklad a inscenácia je aktualizáciou súčasnej témy migrantov.

Príbeh migrantky, ktorá príde na Slovensko s mamou, no čoskoro zomiera na zápal pľúc, umocňuje osamelé dieťa v spoločnosti, ktorá nevie, čo s ňou a tak sa jej spoločnosť snaží zbaviť, pretože nemá naše občianstvo.

Zaujímavosťou inscenácie je, že hlavná postava hrá celý čas po portugalsky. „Nerozumieť jej čo hovorí, ale z toho, ako na javisku koná, rozumieť všetko. Takto dievčatko komunikuje celé predstavenie. Postavu stvárňuje mladá Viktória, ktorá je veľmi nadaná a aktívna vo viacerých smeroch,“ dodáva Lacko. Inscenáciu si diváci budú môcť pozrieť 3. júna o 16.00 v Divadle Havran, v ZUŠ na Svätoplukovej ulici 20.

Tento rok je pre divadelníkov ZUŠ-ky výnimočný, keďže ešte nikdy neboli ocenené všetky inscenácie, ktoré boli v krajskej súťaži. Ocenenie v Zlatom pásme a postup na celoštátnu súťaž FEDIM získali na krajskej Zochovej Revúcej aj DS Výprask s hrou Ústa plné slov, v réžii Gabriela Kertésza, tiež s veľmi súčasnou témou šikany a psychických problémov tínedžerov. Tiež Divadlo Alterna s hrou Ripka je o akceptácii inakosti, konkrétne nemého dievčaťa rovesníkmi. Režíruje ju Dana Turanská a inscenácia je rovnako nominovaná na celoštátny festival „Divadlo a deti“ v Rimavskej Sobote.

Literárno-dramatický odbor ZUŠ Rimavská Sobota má 60 žiakov, ktorí hrajú tohto roku v deviatich inscenáciách pod vedením štyroch učiteľov.

Zdroj: vobraze.sk, foto: ZUŠ Rimavská Sobota