Deň mesta spestril koncert Hexu. Zazneli aj hity Elánu

Okresné mesto je známe aj vďaka prvému slovenskému gymnáziu a v sobotu 21. augusta ožilo. V Revúcej sa konal Deň mesta. Tradičná kultúrna udalosť tento rok zaujala predstavou lepšej budúcnosti, ktorá prilákala množstvo ľudí.

Dopoludnie bolo venované rodinám s deťmi. Mohli ste si pozrieť bábkové divadlo v podaní divadla Haliganda z Košíc, alebo si v ňom rovno aj zahrať, vyskúšať si netradičné hudobné nástroje i otestovať fyzickú zdatnosť na prekážkovej dráhe. Nechýbali ani divadelné, hudobné a výtvarné workshopy. Program s názvom Deň dlhý ako noc potom na námestí odštartovali obrovské bábky.



V rámci aktivít dostali deti i dospelí možnosť prispieť svojimi nápadmi do novej mapy Revúcej a nakresliť to, čo im chýba. Deti najviac postrádajú Jump arénu, skatepark, McDonald’s, ale aj letisko či nákupné centrum.

Program i atmosféra sa niesli v znamení oživenia mesta a regiónu. Revúca je jedným z kandidátov na titul Mesto kultúry 2022. Sobotňajší deň bol iba malou ukážkou toho, čo všetko by zisk tohto titulu mohol mestu priniesť. „Projektom Prepni na Revúcu vyzývame ľudí, aby vyšli zo svojich privátnych obývačiek a prišli do mesta, stali sa súčasťou mestskej komunity a spolu vytvárali kultúru a spoločenský život,“ povedal moderátor dňa Juraj Genčanský. V septembri majú tento projekt posunúť do druhého finálového kola, kde budú Revúčania spolu s troma ďalšími kandidátmi bojovať o finančnú dotáciu na rozvoj kultúry.

„Myslím si, že Revúca na to má, inak by som tu nebol, “ uviedol Roman Sorger, jeden z hlavných autorov projektu Európske hlavné mesto kultúry v Košiciach. Po získaní finančnej odmeny majú v pláne revitalizáciu prvého slovenského literárneho gymnázia, projekt pod názvom Litterra.

Názov popoludňajšieho programu, Noc dlhá ako deň, bol inšpirovaný knihou Hviezdoveda. Autor Gustáv Reuss v nej vysiela hlavného hrdinu Krutohlava teplovzdušným balónom na mesiac, aby tam vytvoril lepšiu Revúcu. Príjemnú atmosféru hudobného večera zahájil bubnový sprievod bubeníkov Batida na čele s obrovskými bábkami, ktorý prešiel miesta, kde sa konal program osláv a priviedol všetkých nadšencov na futbalový štadión.

Hlavný večerný program odštartovala kapela Elán Tribute. Hudobná skupina hrajúca prevzatý repertoár skupiny Elán na čele s Vlasťom Baranom ukázala obrovský rešpekt a pokoru pri nestarnúcich hitoch. „Keď som spoznal Elán a ich albumy, začal som hrať a spievať iba to. Lebo Elán je Elán,“ povedal frontman kapely.

Po nich publikum privítalo skupinu Hex, poprockovú stálicu. Ako prezradil moderátor Genčanský, Hex je skratkou pre humanoidný experiment. Skúšku toho, či ich ľudia vydržia počúvať, s prehľadom zvládli a navodili naozaj skvelú atmosféru. Na pódiu si s kapelou zaspievali aj odvážne deti z publika a nechýbali ani humorné poznámky v podaní hlavného speváka Petra „Šarkana“ Nováka, ktorý nahradil zosnulého lídra kapely Petra Dudáka. Dynamický koncert za spevu i tanca publika zakončili známou skladbou Nikdy nebolo lepšie. Ako posledná sa predstavila domáca kapela Metalena, ktorej piesne doznievali dlho do noci.

„Dnešný deň bol naozaj zaujímavý, doobeda som sa cítil ako dieťa, zo zábavných aktivít som sa tešil spolu s našimi najmenšími. Musím povedať, že program sa vydaril na výbornú. Skĺbenie projektu Prepni na Revúcu a Revúcej ako Mesta kultúry budúci rok bolo úplne geniálne a veľmi dobre zvládnuté,“ uviedol primátor Revúcej Július Buchta. Napokon dodal, že kandidatúra na Mesto kultúry 2022 má všetkých spojiť a nerozdeľovať.

Zdroj: Tereza Nemcová