V R. Sobote má vzniknúť tréningové centrum pre nemeckého investora, zastrešovať ho má SOŠ v Hnúšti

V Rimavskej Sobote má vzniknúť tréningové centrum a dielne, ktoré by mali slúžiť na prípravu zamestnancov pre vznikajúci priemyselný park, ako aj na ich rekvalifikáciu. So zámerom prichádza Banskobystrický samosprávny kraj, ktorý na tento účel počíta s investíciou približne 2,5 milióna eur.  Poslanec BBSK Michal Bagačka, ktorý je zároveň viceprimátorom mesta Hnúšťa, je myšlienke naklonený a víta ju.

„Je to zámer vo fáze realizácie. V rozhovoroch s investorom bolo povedané, že sa spraví výcvikové stredisko v R. Sobote a bude v tom zapojená aj naša stredná škola. Má to reálne kontúry,“ povedal Bagačka a pripomenul, že v súvislosti s príchodom investora bol kraj naklonený myšlienke v rámci svojich možností pomôcť, okrem iného aj prispôsobením formy vzdelávania študentov i nových zamestnancov. Dodal, že poslanci BBSK o tom ešte nerozhodovali. „Len predseda nás informoval o tomto zámere, ktorý sa bude ďalej rozvíjať,“ dodal Bagačka.

Projekt zastrešuje Stredná odborná škola v Hnúšti, ktorej zriaďovateľom je BBSK. Ako pre vobraze.sk priblížil riaditeľ školy Miloš Mäsiar, ich úlohou je teraz vytypovať odbory, aké by sa mali vyučovať v rámci pracoviska v spoločnosti Winkelmann. „Začiatkom roka sme boli v Nemecku vo výrobe spoločnosti Winkelmann, aby sme videli, ako to u nich funguje,“ hovorí a dodáva, že pôjde o odbory strojárske a elektrotechnické. „Winkelmann vyslovene žiada nástrojára a navrhli by sme ešte mechanika CNC strojov a plus jeden z odborov by prichádzal do úvahy. Ten je teraz ešte predčasné spomínať,“ hovorí riaditeľ Mäsiar. Zároveň dodáva, že z elektrotechnických odborov ide o mechanika elektrotechnika silnoprúd a mechanika elektrotechnika automatizačná technika.

V každom ročníku by mali byť dve triedy s 24 až 28 žiakmi. Podľa riaditeľa tréningové centrum a dielne majú byť zriadené v Rimavskej Sobote, v priestoroch hangárov za areálom Gymnázia Ivana Kraska. Ide o majetok BBSK a v súčasnosti je tam niekoľko subjektov v nájme. 

Mäsiar na základe návštevy u investora naznačil, že budúci pracovníci by mali najskôr chodiť na rekvalifikácie do Poľska, kde je dosť podobná fabrika. Zámer vytvorenia tréningového centra vidí najskôr v lete budúceho roka, kedy by podľa avizovaných informácií v tej dobe už mala fungovať aj samotná výroba spoločnosti Winkelmann. 

Zdroj: vobraze.sk