V R. Sobote otvoria novú remeselnú pekáreň a kaviareň Baretka. Poznáme termín

V Rimavskej Sobote finišujú s prípravami na otvorenie novej remeselnej pekárne a kaviarne. Má nevšedný názov Baretka a otvoria ju na Ulici I. Hatvaniho v zrekonštruovanej bývalej predajni CBA, oproti obchodnej akadémii. Na jednom mieste tu od 27. decembra nájdete pestrú ponuku služieb. Okrem kváskového chlebíka a rozmanitého čerstvého pečiva, ktoré si zakúpite priamo v predajni si budete môcť aj posedieť pri dobrej káve a koláčiku. Ako pre vobraze.sk ďalej uviedol Zoltán Szabó, jeden z majiteľov pekárne, v ponuke majú zatiaľ viacero druhov chutného, chrumkavého a výživného pečiva.

Nájdete tu viac ako päť druhov chleba – chlieb so slaninkou, špaldový chlieb, biely, čierny, zemiakový, hnedý, klíčkový či polotmavý. V ponuke je aj viacero druhov menšieho pečiva a produkty cukrárenskej výroby. Tie si môžete vychutnať v priestoroch s kapacitou okolo 30 miest. Ku kvalitnej káve vám radi naservírujú Dubčekove rožky, vianočky, moravské koláče, osie hniezda či rôzne záviny. Sústrediť sa budú aj na raňajky, šaláty či bagetky cez deň.

V priebehu uplynulých týždňov prebiehalo zariaďovanie kaviarne, ale hlavne vyladenie receptúry na pečivo vo vedľajšej pekárni. To, že sa za oknami bývalých potravín niečo deje, prezrádzali rozsvietené okná s reklamnou potlačou a ľudia už niekoľko dní chodia s očakávaním, kedy bude otvorené. Dopriať si tak môžu raňajky, rannú kávičku s čerstvým pečivom. To si môžu aj na mieste zakúpiť. Krásny chlieb by mal na dotyk zapraskať, pod kôrou je však mäkký. Ako v pekárni ďalej upozorňujú, správne upečený kváskový chlieb pri dobrom skladovaní neplesnivie, ako iné, ale mal by len zoschnúť.

„Boli sme školení najlepšími pekármi. Chceme robiť tie najlepšie veci zo Slovenska i Maďarska,“ hovorí Szabó. Kvôli tomu zorganizovali aj stretnutie najlepšieho pekára z Bratislavy Jána Turiniča a z Budapešti Szabadfi Szabolcs, známeho odborníka pod názvom Szabi a Pék. Chlieb je pre väčšinu ľudí dennodennou potravinou. Jeme ho s maslom či lekvárom, ako prílohu. „Pre našich budúcich hostí chceme len to najlepšie a najkvalitnejšie zo všetkého a tiež chceme podporovať miestnych podnikateľov,“ hovorí Szabó.

V remeselnej pekárni a kaviarni pod názvom Baretka investovali do nového zariadenia a strojov na prípravu chleba nemalé financie. Používajú tak najmodernejšiu technológiu. Zoltán Szabó priblížil, že v prípade niektorých prístrojov ide dokonca o unikátnu technológiu, ktorú majú od najväčšieho dodávateľa pekárenskej techniky na Slovensku. „Používať ju budeme na jemné cestá, ako nadýchané vianočky, osie hniezda, záviny, koláče,“ povedal Szabó.

Otváracie hodiny: pondelok až piatok od 8.00 do 17.00 hod. Sobota od 8.00 do 12.00 hod. Podľa Zoltána Szabóa budú v najbližších týždňoch, po sviatkoch, otváracie hodiny upravovať podľa potreby. 

Zdroj: PR-článok