R. SOBOTA: V Taurise si vychovávajú mladú generáciu. Zainvestovali do modernizácie výroby

V spoločnosti Tauris zainvestovali do modernizácie výroby. V Rimavskej Sobote spustili nové priestory zverinovej rozrábky mäsa. Výška investície v celkovej hodnote 1,8 milióna eur má priniesť do regiónu aj nové pracovné miesta. Je súčasťou stratégie skupiny TAURIS GROUP modernizovať a rozvíjať svoje prosperujúce závody na Slovensku. Ako pre vobraze ďalej uviedol Milan Fiľo, prezident a predseda dozornej rady Eco Investment, podstatné nie sú čísla, podstatné je človek-človeku. „Musíme mať duálne vzdelávanie, musíme pôsobiť smerom k študentom. Stárneme a niekto musí vyrábať hodnoty,“ povedal Fiľo, ktorý duálne vzdelávanie označil za budúcnosť a ocenil záujem študentov o takýto spôsob vzdelávania a nadobúdania mäsiarskeho kumštu.

Firma v Rimavskej Sobote má podľa Fiľa veľkú budúcnosť. „Je to malá firma o dvetisíc ľuďoch, ale budúcnosť vidím perspektívne. Jesť sa bude stále,“ dodal prezident a predseda dozornej rady Eco Investment, ktorá podobne zainvestovala aj v závode Košiciach a plánuje investovať aj do svojich predajní v Čechách, aj v Maďarsku. Ako podotkol, záujem študentov o duálne vzdelávanie tu je. 

Zľava: Milan Fiľo, prezident a predseda dozornej rady Eco Investment a Ivan Stanislav, výrobný riaditeľ firmy Tauris

Rozrábka diviny vznikla v priestoroch bývalej nevyužívanej porážkárne oviec, kôz či baranov. Jej vznikom vedeli rozšíriť aj duálne vzdelávanie o jednu triedu, približne 20 žiakov zo Strednej odbornej školy technickej a agropotravinárskej. „V našom závode je teraz 61 študentov,“ priblížil Ivan Stanislav, výrobný riaditeľ firmy Tauris a člen predstavenstva. V závode v R. Sobote pracuje podľa jeho slov takmer 800 pracovníkov. Zamestnanosť by sa však mala zvyšovať každým rokom tým, že u nich zostanú študenti pracovať. „Vychovávame si novú mladú generáciu, čo momentálne na Slovensku nikto z mäsiarov nerobí,“ podotkol.  

Okrem zveriny spracúvajú aj vodnú hydinu či barany a jahňatá. So zverinou sa zaoberajú od roku 2015. „Máme úspech na slovenskom trhu. Povedali sme si, že duálne vzdelávanie spolu so zverinou má veľký význam,“ dodal.

Učebne duálneho vzdelávania si prišiel osobne prehliadnuť minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Podľa jeho slov majú snahu, aby stále viac a viac ľudí začalo študovať na stredných odborných školách. Jednou z podpôr sú podľa neho regionálne kariérne centrá. Jedno z nich dnes otvorili aj v R. Sobote. 

Najväčšie nedostatky podľa Gröhlinga pociťujú v odboroch mäsiar a pekár, ďalším odborom sa chcú špeciálne venovať v najbližších rokoch. Ako ďalej minister zdôraznil, majú snahu zmeniť normy v jedálňach, aby mladých ľudí prijali k trochu zdravšiemu stravovaniu. „Aby bolo stravovanie nutrične vyvážené,“ hovorí šéf rezortu školstva. Zároveň podotkol, že spolu s ministrom Krajniakom bude ich prioritou aj vyššia dotácia smerom k jednotkových cenám, aby dokázali vôbec zdravú stravu variť v jedálňach. 

Oficiálna časť z otvorenia rozrábky v areáli firmy Tauris

„Som rád, že som mohol byť pri tom, že sa takáto investícia uviedla do života v Rimavskej Sobote,“ povedal Milan Krajniak. Podľa jeho slov takouto investíciou a rozšírením duálneho vzdelávania v Rimavskej Sobote vznikajú dlhodobé a veľmi dobre platené pracovné miesta. „U mäsiarov platí pravidlo, že remeslo má zlaté dno a som veľmi rád, že tu vznikajú pracovné miesta aj pre rómsku komunitu. Každý, kto má chuť pracovať, tu nájde dobre platenú prácu. Je to povzbudením regiónu, že aj tu sa investuje do modernizácie výroby,“ spomenul minister Krajniak.

Zdroj: vobraze.sk