Tradičnú pálenicu v obci Lukovištia zrekonštruovali na začiatku sezóny. Je jednou z mála na Slovensku

Pálenica v obci Lukovištia má zvučné meno medzi páleničiarmi i verejnosťou. Aby pracovníci mohli výsledky zlepšovať, po dlhšom čase sa pálenica dočkala oživenia v podobe hlbšej rekonštrukcie. Opravené boli komíny, nanovo osadené kotle, vyspravené ohniská, prečistený a pretesnený systém. Práce trvali približne tri mesiace.  „Pozývame k nám všetkých pestovateľov ovocia a našich verných zákazníkov. Sezónu sme začali  8. júla,“ avizuje Rastislav Mega, ktorý je štatutárnym zástupcom a páleničiarom pálenice v Lukovištiach.   Ako zdôraznil, vynovenou obecnou pálenicou chcú nadviazať na dobré meno a skúsenosti z minulosti.

Technológia výrobného procesu však podľa neho nezmenili. ,,Tá spočíva v tradícii používaní trojstupňového deflegmátora. Na Slovensku sme posledná pálenica, ktorá túto technológiu používa,” podotkol. Ako doplnil, do komínov umiestnili klapku,  pomocou ktorej sa bude regulovať spotreba  palivového dreva. Mega predpokladá, že vďaka nim ušetria približne 20-30 percent dreva.  Urýchlenie procesu samotného pálenia nie je možné. Najmä pri technológií, ktorú pálenica v Lukovištiach dodržiava. ,,Kvalita potrebuje svoj čas. Urýchliť sa to dá, ale kvalita vypáleného destilátu by značne klesla,” vysvetľuje Mega, ktorý v pálenici pôsobí už tretiu sezónu.

Túto sezónu sme začali s možnosťou odsávania kvasu čerpadlom, čím sme uľahčili prácne vykladanie kvasu do predlohovej nádoby. “Takisto ešte máme v pláne pár maličkostí na zlepšenie komfortu v našej pálenici, ale o tom až neskôr.“

Pri zahájení páleničiarskej sezóny v Lukovištiach

Okrem obnovy tradičných nástrojov v pálenici pribudla možnosť pripojenia k sieti WiFi. Aj keď táto služba nijako nesúvisí s výrobným procesom lahodných destilátov, ocenia ju najmä zákazníci pálenice, ktorí tam trávia čas.

Ako Mega avizuje, tohtoročná sezóna sľubuje bohatú úrodu ovocia. ,,Ovocie na stromoch vyzerá sľubne. Pokiaľ nepríde nejaká smršť alebo ľadovec, bude úroda veľmi dobrá,” predpokladá vedúci a páleničiar.

Lukovištianska pálenica má na svojom konte niekoľko ocenení. Popýšiť sa môže individuálnym ocenením od Spiritus Slovakia, ale aj skupinovými oceneniami od Slovenského Rádu rytierov destilátov.  Na lokálnej  súťaži Novohradský Štamperlík sa zúčastnilo okolo 400 vzoriek, z ktorých bolo dosť veľa aj z pálenice v Lukovištiach. Vyhodnotenie, koštovka a odovzdávanie diplomov bude prebiehať v septembri na jarmoku v Rimavskej Sobote, kde sú, samozrejme, všetci vyznávači lahodných destilátov vítaní.

„V Lukovištiach pálime s mojím  kolegom Jozefom Sokolovským, ktorý pôsobí v pálenici už piatu sezónu,“ uviedol Rastislav Mega. Obaja sú tradičnými páleničiarmi. Najznámejším ostáva bývalý dlhoročný páleničiar Jaroslav Hronec, ktorý si kedysi v pálenici v Lukovištiach odkrútil 12 rokov. „Občas aj spolu pálime,“ dodal Mega.

V prípade záujmu vypálenia kvalitného destilátu kontaktujte 

Adresa: 980 26 Lukovištia 142
Kontakt na telefónnych číslach 047/‪5690119‬, alebo ‪0911 712 112‬.  Alebo si nás nájdite na FB Pálenica Lukovištia

Zdroj: PR príspevok, Pálenica Lukovištia