Nemecký investor do priemyselného parku nepríde. Vláda avizuje vytvoriť prácu pre 700 ľudí

Minister Krajniak na návšteve vysunutého pracoviska ÚPSVaR v Hajnáčke

Nemecký investor Ziegler Group, ktorý sa zaoberá drevovýrobou a svoje zámery mal realizovať v lokalite budúceho štátneho priemyselného parku, nepríde. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý včera navštívil Hajnáčku. Podľa jeho slov v prípade ďalších rokovaní s investormi, ktoré prebiehajú, upriamujú prednostne pozornosť na lokalitu Rimavskej Soboty a potom východné Slovensko. „Každého investora prednostne oslovujeme s Rimavskou Sobotou a druhou lokalitou,“ podotkol.

Na podporu regiónu a zníženie nezamestnanosti sú však pripravení v rezorte so sumou 2,7 mil. eur. Z financií má byť vytvorených zhruba 700 nových pracovných miest v regióne Rimavská Sobota. Zamerané sú skôr na malých, stredných a začínajúcich podnikateľov. Nejde pritom o špeciálnu podporu z ministerstva hospodárstva, ktorá bola avizovaná vo výške 10 mil. eur na priemyselný park. Ako ďalej Krajniak spomenul, rozhodli tak, aby zmiernili dopady pandémie a pandemických nariadení. „V novembri a decembri stúpol počet nezamestnaných o 125 ľudí. Práve kvôli tomu sme vyčlenili financie na podporu nových pracovných miest,“ povedal minister práce a dodal, že sa takto chcú dostať na úroveň minulého roku. Podľa jeho slov po skúsenostiach z minulých dvoch pandemických rokov sa v priebehu roka bude nezamestnanosť znižovať. „Musíme vydržať zhruba ešte mesiac, dva, kým prejde cez Slovensko Omikron vlna a potom verím, že bude tá situácia lepšia,“ podotkol.

Financie podľa ministra môžu byť použité tromi formami. „Ak by sa v priebehu roka 2022 minuli peniaze na viac ako 700 miest, tak presunieme ďalšie peniaze. Budeme región Rimavskej Soboty podporovať toľkými finančnými prostriedkami, koľko bude takpovediac umiestniteľné na trhu. Sme pripravení túto podporu aj navýšiť, ak to bude treba,“ povedal Krajniak.

V Hajnáčke navštívil vysunuté pracovisko ÚPSVaR aj Domov sociálnych služieb. Dôvodom jeho návštevy bolo aj poďakovanie sa pracovníkom ÚPSVaR za ich prácu počas covid opatrení a pri vyplácaní prvej pomoci.

Minister navštívil aj Rimavskú Sobotu, kde sa zastavil aj na radnici, pobočke Sociálnej poisťovne i na Úrade práce.

V R. Sobote chcú postaviť domov dôchodcov na zelenej lúke

Zdroj: vobraze.sk

Drevovýroba do priemyselného parku zrejme nepríde. Investor rokoval s Lesmi SR