V R. Sobote pripravovali stredoškoláci najlepší klasický šalát. Nechýbala ani exotika

Cenu originality dostali žiaci Strednej odbornej školy techniky a služieb z Brezna.

Žiaci stredných odborných škôl súťažili v príprave zemiakového šalátu. Išlo už o druhý ročník medzinárodných majstrovstiev Banskobystrického kraja, ktoré sa konali v Rimavskej Sobote. V adventnej atmosfére si okrem dvoch domácich škôl svoje zručnosti prišli zmerať aj študenti z Lučenca, Brezna, B. Bystrice, ako aj zo školy v maďarskej Kazincbarcike. Trojčlenné družstvá pripravovali majonézový, salámový, ale aj indický šalát s mangom či brokolicou.

Organizátorom podujatia bola Stredná odborná škola obchodu a služieb v R. Sobote. Ich partnerská škola z Kazincbarciky spravila šaláty s bielou cibuľou, granátovým jablkom, čučoriedkami a cviklou. Ako prezradil ich majster Csaba Parrag, zemiakové cesto bolo naplnené krémom z červenej cibule alebo lekvárom a bolo uvarené s cviklou i vajíčkom. Obsadili druhé miesto. Šaláty hodnotili certifikovaní komisári a členovia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov René Kotlas, Radoslav Skurčák. Predsedom poroty bol Richard Cisár.

Príprava šalátov trvala tri hodiny. Za najlepší šalát vyhlásila porota ten, ktorý urobili žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote. Ako pre vobraze.sk priblížil žiak tretieho ročníka Filip Pataki, išlo výlučne o klasický šalát. Na jeho prípravu použili cibuľku, hrášok, mrkvu, soľ a čierne korenie. „Je to originál, klasický šalát a nič viac tam nie je. V tom druhom šaláte bola okrem šunky ešte aj paprika,“ povedal a dodal, že použili domácu majonézu a recept bol ich vlastný, z rodinného prostredia všetkých členov tímu. Filipovi pomáhala Stanislava Bazovská a Tomáš Rajtúk. Súčasťou ich stola boli aj želatínovo majonézové guľky so smotanou. Išlo o želatínu z vývaru a dekorácia bola jedlá.

Veľmi dobrý šalát pripravili aj žiaci Strednej odbornej školy technickej a agropotravinárskej v Rimavskej Sobote. Prezentovali sa aj domácou klobásou. Ako pre vobraze.sk priblížil majster Miroslav Janský, vyhrali s ňou už dve súťaže. Šalát vo vianočnej atmosfére pripravovali aj študenti Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy v Lučenci a Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Banskej Bystrici. Cenu originality získali študenti Strednej odbornej školy techniky a služieb z Brezna.

Zdroj: vobraze.sk