Fotoreportáž Jozefa Tokára z bývalého pivovaru Gemer

Pivo Gemer snáď v regióne Rimavskej Soboty a širokom okolí netreba špeciálne opisovať. Pozrite si pár záberov v obraze od Jozefa Tokára, ktorý zachytáva proces výroby piva v roku 1986. Pivo sa vtedy vyrábalo viacstupňové, od desiatky cez 11, 12 až po 16-tku. „Vyvážalo sa do zahraničia. Do Maďarska už vtedy chodili dve veľké cisterny s nápisom Szlovák sör. Bolo vynikajúce a umiestňovalo sa na súťažiach na popredných miestach spolu s Budvarom,“ priblížil fotograf Jozef Tokár.

Vodu do pivovaru brali z neďalekého Skálnika, čo bol základ. „Chmel sa dovážal z Moravy a veľmi dobrý sladovnícky jačmeň na dopestovával u nás, v nížinách okolo Starej Bašty či Hajnáčky,“ spomenul Tokár. Prevádzka pivovaru bola celoročná, v lete však išlo na odbyt pivo viac, tak bola možnosť aj brigád. V pivovare robili väčšinou ženy, v sudárni zase pri ťahšej práci muži. Výroba piva podnietila viacerých ľudí, ktorí sa stali aj zberateľmi etikiet. „Vyrábali sa aj príležitostné pivá, pri okrúhlych udalostiach, SNP, alebo na Dni mesta,“ skonštatoval.

Založený bol pred vyše 50 rokmi. V roku 2006 spoločnosť Heineken oznámila ukončenie výroby piva v pivovare Gemer. Výroba bola presunutá do Hurbanova. Začiatkom roka 2021 bolo zrušené aj distribučné centrum, ktoré mala spoločnosť v prenájme. Pred pár rokmi však došlo k oživeniu značky Gemer a v ponuke je v čapovanej verzii.

Zdroj. vobraze.sk, FOTO: Jozef Tokár