Záujem o Soboťana Tamášiho prejavilo niekoľko klubov

Záujem o služby stredného útočníka Alexa Tamášiho po majstrovstvách sveta vzrástol. Dvadsaťštyriročný hokejista z Rimavskej Soboty zarezáva v letnej príprave na novú sezónu. Je naďalej hráčom HC ’05 Banská Bystrica. „Každopádne ma potešilo, keď som videl, koľko klubov prejavilo o mňa záujem. Je to skvelý pocit,“ povedal pre vobraze.sk Alex Tamáši. Ako dodal, bol medzi nimi aj bratislavský Slovan, úradujúci slovenský majster. „Nakoľko mám však platnú zmluvu v HC ’05 Banská Bystrica, klub ma do Slovana neuvoľnil. Na jednej strane ma to určite mrzí, ale vždy sa snažím hľadať vo veciach to pozitívne. Viem, že v Banskej Bystrici budem mať dostatok priestoru na ľade. Je len na mne, ako s tým naložím. Tvoríme tam skvelú partiu chalanov, máme dobrého trénera, čiže cítim, že máme šancu ísť ďaleko v novej sezóne,“ priblížil. Tréneri Slovana Bratislava Ján Pardavý a Andrej Podkonický i nový športový riaditeľ Oto Haščák ho poznajú aj z reprezentácie.

Tamáši sa ocitol tiež v hľadáčiku extraligového HC Škoda Plzeň. „Potešil ma interes zo strany tohto klubu. Celkom dlho sa to riešilo. Bolo to na vážkach, či to vyjde, alebo nie. Bohužiaľ, nedotiahlo sa to do úspešného konca. Tieto záležitosti riešil môj agent. V hre však boli napríklad aj České Budějovice, Litvínov či Liberec, lenže museli by ma vykúpiť spod zmluvy, a to pre nich nebolo veľmi výhodné,“ ozrejmil.

Trénuje zatiaľ individuálne v Rimavskej Sobote. „Nejdem meniť nič v príprave. Mám nastavený tréningový plán, podľa ktorého trénujem. Uplynulá sezóna bola dlhá, takže jediná zmena bola tá, že som s prípravou začal pozdejšie. Prípravu na ľade odštartujeme v B. Bystrici prvého augusta,“ uviedol Alex Tamáši. Priznal, že behanie nemá rád a kolieskové korčule nevyužíva. „Potom mám problém korčuľovať sa na ľade. Chvíľu mi trvá, kým si zvyknem.“

Netají ambície zlepšiť si v Tipos extralige individuálne štatistiky. Minulý ročník bol z hľadiska produktivity jeho najlepší. Napokon si vyslúžil nomináciu na májové MS, ktoré sa konali vo Fínsku. Na severe Európy nastúpil v každom zápase Slovákov a v dueli proti Taliansku strelil svoj premiérový gól na svetovom šampionáte seniorov. Účasť na ňom znamenala pre Tamášiho obrovskú skúsenosť a veľký zážitok. Jeho dvaja reprezentační spoluhráči Juraj Slafkovský a Šimon Nemec ovládli tento týždeň draft NHL. Útočník Slafkovský sa stal jednotkou a obranca Nemec dvojkou draftu. „Čakal som, že Juraj Slafkovský bude jednotka, ale nečakal som, že Šimon Nemec bude dvojka. Je to milé prekvapenie a celkovo historický úspech pre Slovensko. V prvom kole bol draftovaný aj útočník Filip Mešár a on rovnako ako spomínaný Nemec hrali doteraz v slovenskej extralige. Domnievam sa, že toto trochu zviditeľní našu najvyššiu súťaž,“ reagoval Tamáši.

V národnom tíme by chcel účinkoval naďalej. „Myslím si, že každý si chce udržať miesto v reprezentácii a v mojom prípade je to rovnaké. Všetko závisí od toho, ako sa mi bude dariť a či budem zdravý. Určite sa však budem snažiť opäť zabojovať o miesto v reprezentácii,“ vyjadril sa center, ktorý má blízky vzťah k autám. „Mám ich veľmi rád, ale to máme v rodine. Domnievam sa, že som dosť dobrý vodič,“ poznamenal s úsmevom Alex. Jeho druhým najobľúbenejším športom je tenis.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Tamášiho