Zápasník Lokomotívy R. Sobota získal bronz v Ríme i v Almaty

Zápasník Akhsarbek Gulaev (Lokomotíva Rimavská Sobota) si priniesol z Ríma bronz. Na podujatí v Taliansku skončil tretí vo voľnom štýle. Zápolil vo váhe do 79 kg. V úvodnom vystúpení Gulaev podľahol Shikhdzhamalovovi (Rumunsko), no ten potiahol slovenského reprezentanta do repasáže. Akhsarbek v nej zdolal Omarova (Azerbajdžan) a v súboji o bronz pokoril Turka Akdeniza.

„V prvom zápase prehral Akhsarbek Gulaev so skúseným rumunským súperom, ktorému podľahol aj na tohtoročných majstrovstvách Európy. Bol to však vyrovnanejší duel. Snáď sa z toho poučí. Reprezentanta Azerbajdžanu potom zdolal vďaka tomu, že za nerozhodného stavu 2:2 urobil posledný bod. Gulaev v súboji o bronz suverénnym spôsobom vyhral nad protivníkom z Turecka,“ priblížil pre vobraze.sk predseda ZO Lokomotíva Rimavská Sobota Jozef Radnóti. Ako dodal, Gulaev sa po útlme, ktorý mal a prejavil sa na dvoch vrcholných podujatiach, dostáva do formy. „Začína sa vracať do koľají, kde bol predtým. Čaká ho teraz tvrdá príprava na septembrové majstrovstvá sveta,“ naznačil Radnóti, Ich dejiskom bude Belehrad (Srbsko) a od Gulaeva sa očakáva, že si tam vylepší renomé. Na jar minulého roka sa stal vo Varšave majstrom Európy, lenže na jeseň pohorel na svetovom šampionáte. Neuspel ani v marci tohto roka na majstrovstvách Európy.

Dvadsaťštyriročný voľnoštýliar Akhsarbek Gulaev (do 79 kg) si ukoristil bronz aj na začiatku júna. Na medailovú priečku prenikol na turnaji v Almaty (Kazachstan). Najskôr hladko porazil Slováka Sýkoru, následne druhý duel prehral, jeho premožiteľom bol Sakayev (Kazachstan). V dueli o tretie miesto Gulaev narazil na Kazacha Zakirova a vyšiel z tejto konfrontácie lepšie.

„Vyšiel mu turnaj v Almaty. Akhsarbek na ňom získal body do renkingového rebríčka a ďalšie potom pridal v Ríme. Má to dopad na to, ako bude nasadený na majstrovstvách sveta. Po turnaji v Taliansku mu patrí vo svetovom rebríčku pätnásta priečka,“ uviedol Jozef Radnóti, člen Výkonného výboru Slovenského zápasníckeho zväzu.

Zdroj: vobraze.sk, foto: reprofoto video UWW