Zápasník Lokomotívy R. Sobota sa predstaví na majstrovstvách Európy kadetov

Zápasník Lokomotívy Rimavská Sobota Filip Ďurčo pocestuje na júnové majstrovstvá Európy kadetov. Ich dejiskom bude Tirana (Albánsko). Predstaví sa vo voľnom štýle. „V hre boli aj iní adepti, no napokon si ho nominácie na ME reprezentačný tréner Attila Gaál vybral. Keďže dostal od neho dôveru, chce Filip zabojovať v Tirane o čo najlepší výsledok a dokázať, že sa reprezentačný tréner pri svojej voľbe nemýlil. Nominácia na európsky šampionát ho nakopla. Veľa záleží na tom, aký bude mať žreb a akého súpera dostane. Keď tam však vyhrá nejaký zápas, budeme spokojní,“ uviedol pre vobraze.sk tréner ZO Lokomotíva Rimavská Sobota Michal Radnóti, ktorý je zároveň reprezentačným trénerom v kategórii do 15 rokov.

Šestnásťročný Ďurčo žiaril na marcových majstrovstvách Slovenska kadetov, ktoré sa konali v Nitre. Majstrom Slovenska sa stal vo voľnom štýle (do 55 kg) a titul získal tiež v grécko – rímskom. Predtým bol strieborný na republikovom šampionáte juniorov vo voľnom štýle a rovnako medzi klasikmi. „Na reprezentačnej akcii skončil v Rakúsku vo voľnom štýle štvrtý. Zlepšil sa po silovej stránke. Jeho prednosťou je húževnatosť, vďaka nej dokáže potrápiť aj silnejších súperov,“ podotkol Radnóti.

Pred dvomi rokmi zápolil Filip Ďurčo na európskom šampionáte do 15 rokov v bulharskej Sofii. Stopku mu tam vystavil hneď prvý súper. „Teraz už zhruba vie, čo ho čaká a je pokornejší v tom, čo môže dosiahnuť,“ povedal rimavskosobotský tréner. „Filip žije v Centre pre deti a rodiny v Rimavskej Sobote. Zápasenie mu dáva zmysel života. Má možnosť cestovať po svete a vidieť rôzne veci,“ doplnil Michal Radnóti.

„Tá moja prvá účasť na majstrovstvách Európy bola pre mňa veľmi veľkým zážitkom. Už viem, ako to tam vypadá a aj sa na to pripraviť. Som šťastný, že pôjdem druhýkrát na majstrovstvá Európy. Ale nečakal som to. Chcel by som na nich niečo dokázať. Som si vedomý, že konkurencia tam bude silnejšia než na ME žiakov,“ povedal pre vobraze.sk Filip Ďurčo. Ako avizuje, v rámci prípravy na kontinentálny šampionát kadetov sa predstaví na majstrovstvách Slovenska v seniorskej kategórii. „Prvú skúsenosť s mužskou kategóriou som mal pred mesiacom v ligovej súťaži. Teraz ma čaká väčšie podujatie,“ podotkol Ďurčo, ktorý sa v minulosti venoval džudu.

Zdroj: vobraze.sk