V tieni úspechu dvojnásobnej majsterky je opäť Soboťan Filip

Kristina Koscova - Filip Blaciar
Kristina Koscová – dvojnásobná majsterka Európy v disciplíne MTB maraton vo Švajčiarsku a v MTB XC v Srbsku s mechanikom a poradcom Filipom Balciarom z Rimavskej Soboty

Správne zvolená taktika prejazdov trate, pravá pohoda na štarte, mechanik a poradca na správnom mieste, patria k nepostrádateľným úlohám práce tímu na majstrovskej ceste. Osvedčilo sa to aj tento rok slovenskej reprezentantke Kristíne Koscovej, ktorú na majstrovstvách sveta v MTB XC tímovo podporoval Filip Balciar z Rimavskej Soboty. Vo Francúzsku obsadila prvé miesto v kategórii masters 45-49 rokov. Konkurencia bola pritom veľká. Vo Francúzskom Praloup sa zišli pretekárky z celého sveta, bývalé majsterky aj dlhoročné elitné pretekárky.

„Na týchto podujatiach je veľmi podstatné, aby bol pretekár dostatočne fyzicky pripravený. Potom už nasleduje moja úloha, psychicky pretekára správne nabudiť a vyrovnať, pretože stres k energii dopomáha. Niekedy nabudí, môže ju však aj odobrať, a preto to treba vedieť všetko správne zladiť,” priblížil Filip Balciar. Podľa jeho slov Kristína išla na štart pokojná a vyrovnaná, pretože pár dní pred pretekmi už človek nič nenatrénuje, len môže niečo pokaziť. Bicykel a náhradné diely mala pripravené už deň pred a sústredila sa len na výkon.

Kristina Koscova - Filip Blaciar

Na preteky chodia s niekoľkodňovým predstihom, pretože preteky sa konajú vo vysokých nadmorských výškach, preto sa musia aklimatizovať, ale aj kvôli tomu, aby si správne naštudovali trať a vybrali na okruhu najlepšiu a najrýchlejšiu stopu. „Pár okruhov prejdem v kľude, aby som vedel, ako si rozložiť sily, kde ísť na maximum, kde využiť rýchlosť, kde šetriť energiu a vydýchať sa, “ priblížil Filip, ktorý následne prejde trať technicky, každú jednu pasáž niekoľkokrát, aby videl, ktorá stopa je najrýchlejšia.

„Nie vždy je to bezpečné, ale s tým sa počíta. Vo Francúzsku sme mali dohodnutú taktiku hneď od štartu,“ spomenul s tým, že pretekárky čakal serpentínový výšľap, krátky zjazd s pár schodmi a následne krutý 23 – percentný výšľap zakončený downhillovou sekciou, kde sa počítalo s hromadným pádom a veľkým zdržaním. Ak by sa tam Kristína zasekla, nastal by problém, nestalo sa tak,“ poznamenal.

V konkurencii 40 pretekárok sa po štarte Kika predrala do prvej desiaty, kde boli mladšie pretekárky s elitným výkonom. Bol to začiatok úspechu, pretože v spomínanom technickom zjazde sa pretekárke pred ňou zvrtli riadítka, spadla, Kika sa prešmykla a všetky ostatné pretekárky sa zasekli. „Čakal som v prvej polke kola v prvom depe a tam mala Kika už minútový náskok pred druhou pretekárkou. V druhom depe, ktoré bolo vzdialené ďalších päť kilometrov, už mala náskok tri minúty a to je veľmi veľa. Modlil som sa, aby nemala žiadne technické problémy, lebo som vedel, že víťazstvo je doma,“ priblížil priebeh pretekov. Stále mal ale pred očami skúsenosť z majstrovstiev sveta v Kanade, keď v poslednom kole dostala defekt a na výmenu kolesa mal maximálne 10 sekúnd, aby nestratila pódium. „Tentokrát sme vsadili na taktiku a techniku a vyšlo to,“ skonštatoval Balciar, ktorý pracuje niekoľko rokov vo firme Dema Senica ako produktový manažér pre talianske značky FSA, Vision a Selle Italia, kde vedie distribúciu na Slovensku, v Česku, Maďarsku a vo východnej Európe.

Kristína Koscová je jeho kolegyňa z Demy a má na starosti špecifikácie ich modelov. Tento rok sa stala dvojnásobnou majsterkou Európy v disciplíne MTB maratón vo Švajčiarsku a v MTB XC v Srbsku. Overená dvojica sa ešte chystá koncom septembra na majstrovstvá sveta v MTB maratóne v Taliansku. „Už teraz viem, že to bude náročné, držte palce,“ avizuje Filip Balciar, ktorý sa minulý rok tiež zaradil medzi pretekársku elitu v MTB. Tentokrát ale nepretekal, pretože kategóriu masters 30-34r tento rok zrušili.

Zdroj: vobraze.sk