Tamáši dal gól Lotyšom. Štvrtýkrát skóroval v reprezentačnom drese

Alex Tamáši v reprezentačnom drese

Alex Tamáši sa podieľal na triumfe reprezentačného tímu nad Lotyšskom. Slováci zvíťazili v sobotňajšom dueli na Vianočnom Kaufland Cupe 6:1. Hokejista z Rimavskej Soboty skóroval v 55. minúte, upravil stav priebežne na 6:0. Po prihrávke Martina Bakoša prekonal z bezprostrednej blízkosti lotyšského brankára. Nadviazal na svoj presný zásah zo štvrtkového zápasu proti Nórsku. Pri zakončení si zachoval chladnú hlavu. „V zápase proti Lotyšsku bolo to zakončenie náročnejšie, ale našťastie to tam prepadlo brankárovi medzi nohy. Hralo sa mi celkom dobre, ale musím povedať, že tento duel bol náročnejší ako predchádzajúci proti Nórsku,“ povedal pre vobraze.sk dvadsaťštyriročný Alex Tamáši.

V obidvoch stretnutiach sa predstavil v druhej útočnej formácii. Na krídlach mal spomínaného Bakoša a Maroša Jedličku. „S chalanmi sme si sadli na ľade i mimo neho. Fungovalo to medzi nami a som rád, že som s nimi mohol hrať v jednom útoku,“ skonštatoval center Tamáši. Zverenci kouča Craiga Ramsayho vyhrali Vianočný Kaufland Cup.

Alexa veľmi tešia obidva góly, ktoré dal. Nórskeho brankára pritom prekonal rovnako v 55. minúte. „Som rád, že mi to tam padlo, mal som už predtým vo štvrtkovom dueli dobré šance, no tie sa mi nepodarilo premeniť. Ale nakoniec mi to predsa len vyšlo. Jedlička mi puk pekne posunul na stranu do rýchlosti, natlačil som sa do brány a dokázal som dať gól. Hralo sa mi výborne v tom stretnutí, ale stále existujú detaily, ktoré treba zlepšiť,“ povedal Tamáši. Slováci pokorili Nórsko 6:0. „Nebol to ľahký zápas. Konečne sme však premenili šance,“ zdôraznil. Mal v tom dueli aj asistenciu.

Poukázal na to, že Nóri i Lotyši výborne korčuľovali. „Myslím si však, že kvalita týchto tímov nebola taká, ako má napríklad Švédsko alebo Fínsko. Náš tím bol zložený z kvalitných hráčov, čiže sme potvrdili rolu favorita,“ skonštatoval.

V súčasnosti je druhým najproduktívnejším hráčom HC ‘05 Banská Bystrica v prebiehajúcom ročníku Tipos extraligy. Skóroval osemkrát a pridal k tomu osem asistencií. „Preniesol som si formu z klubu aj do reprezentácie a som tomu rád. Určite mi tieto dva góly opäť pomohli k pohode.“

Priznal, že ho už spoluhráči z Banskej Bystrice podpichovali, že by mal vzhľadom na gólové zápisy prispieť do klubovej kasy. „Dúfam, že ma to nebude nič stáť,“ reagoval s úsmevom.

V seniorskej reprezentácii má Alex Tamáši na konte štyri góly. Premiérový strelil v prípravnom zápase proti Česku, druhýkrát rozvlnil sieť na majstrovstvách sveta, na ktorých prekonal talianskeho gólmana. Obidva tieto puky má odložené. Ďalšie dva presné zásahy zaznamenal na minulotýždňovom podujatí.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album Alexa Tamášiho