Szőke z Hnúšte dal gól Slovanu Bratislava. Podieľal sa na postupe Arisu Limassol cez tohto súpera

Radosť Júliusa Szőkeho po góle (vpravo)

Stredopoliar Július Szőke, rodák z Hnúšte, prispel k postupu cyperského Arisu Limassol cez Slovan Bratislava v play – off Európskej lige. A to nielen vďaka tomu, že dvadsaťosemročný futbalista skóroval v odvetnom zápase v Limassole do siete belasých. Podal dobrý výkon. V 24. min si nabehol na hrot útoku a pohotovou strelou k pravej žrdi prekonal brankára Bratislavčanov Borjana. Zvýšil priebežne vedenie domácich na 2:0. Cyperský šampión napokon vo štvrtok zdolal toho slovenského 6:2. V prvom zápase slovanisti zvíťazili 2:1. V skupinovej fáze Európskej ligy si zahrá Aris, belasí sa predstavia v Európskej konferenčnej lige.

„Bol to môj prvý gól v európskych súťažiach a veľmi dôležitý,“ uviedol pre vobraze.sk defenzívny záložník Július Szőke. Z tohto presného zásahu mal veľkú radosť. „Každý gól je pre mňa veľmi cenný, ale dať gól v Európskej lige, vo víťazom zápase a proti Slovanu Bratislava je ako z rozprávky,“ zdôraznil. Prvýkrát si zahrá v skupinovej fáze Európskej ligy.

V prvom stretnutí ťahal na Slovensku Aris Limassol za kratší koniec. „Nehrali sme našu hru, dostali sme hlúpe góly, celkovo to nebol náš zápas. Napriek tomu sa skončil výsledkom 2:1 v prospech Slovana. Naša východisková pozícia pred odvetným duelom nebola najhoršia,“ priblížil Szőke. Duel na Cypre prebiehal v réžii domácich. „Druhý zápas bol úplne o niečom inom. Boli sme rýchlejší, silnejší, agresívnejší. A hlavne nebezpečnejší. Celkovo to bol fantastický tímový výkon v našom podaní,“ skonštatoval bývalý mládežnícky reprezentant.

„V prvom zápase hrali slovanisti veľmi dobre a vyhrali ho. Odveta bola, ako som spomenul, o niečom inom. Strelili sme na začiatku dva góly, dostali sme sa na koňa a už nás bolo ťažké zastaviť, lebo máme typy hráčov na protiútoky,“ uviedla opora Arisu, ktorá si najvyššiu súťaž na Slovensku zahrala vo farbách Ružomberka, Zlatých Moraviec i Podbrezovej. S futbalom začínal Július Szőke v Hnúšti a v žiackom veku pôsobil aj v Rimavskej Sobote.

Po odvetnom zápase si vymenil dres so záložníkom Slovana a reprezentantom Jurajom Kuckom. „Aj sme okrem toho prehodili pár slov. Bol veľmi milý aj napriek prehre svojho mužstva. Je mojím slovenským vzorom. Je to presne taký typ hráča, aký som ja, teda súbojový, behavý, pracovitý. Samozrejme, že Juraj Kucka toho dosiahol omnoho viac ako ja, ale som rád, že som si s ním mohol zmerať sily,“ povedal Szőke. Trikrát už zažil oslavu majstrovského titulu. A to jednak s tímom Aris Limassol a predtým dvakrát v bieloruskom Šachtore Soligorsk.

„Máme kvalitné mužstvo, široký káder a vynikajúceho trénera. Už rok a pol pracujeme na mnohých detailoch. Aris je na vzostupe a dúfam, že to tak bude aj pokračovať,“ vyjadril sa Július Szőke.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album J. Szőkeho