Soboťania ovládli druhú ligu

Hráči HKM Rimavská Sobota sa stali víťazmi druhej ligy a zabezpečili si miestenku do prvej. Vo finálovej sérii zdolali hráčov HK Detva 3:1 na zápasy. V nedeľňajšom dueli na ľade súpera zvládli výborne jeho začiatok a po góloch Dalibora Ďuriša a Michala Babkoviča viedli 2:0. Za domácich chytal prvýkrát vo finálovej sérii Karol Križan, bývalý gólman Rimavskej Soboty i reprezentácie. Detvania strelili ešte v prvej tretine kontaktný gól a v druhej vyrovnali. O výhre Soboťanov 3:2 napokon rozhodol v úvode tretej tretiny útočník Ďuriš (22), hokejista s extraligovými skúsenosťami. Kariéru rozbiehal v Rimavskej Sobote. Pred dvomi rokmi zažil ako hráč HKM Zvolen oslavy majstrovského titulu v najvyššej súťaži.

V sobotňajšom stretnutí rimavskosobotský mančaft zdolal v Detve domácich 5:4 po predĺžení. Autorom víťazného gólu bol z trestného strieľania Peter Fabuš (43), niekdajší extraligový hráč i reprezentant. Odohral pritom prvý duel v zostave HKM, následne však nastúpil aj o deň neskôr. Detva vyhrávala 1:0, ale Soboťania gólmi Petra Filipiaka, Jána Slováka a Martina Ďalogu otočili na 3:1. Domáci sa však nevzdávali a vyrovnali na 3:3. Misky váh naklonil na stranu HKM svojím druhým gólom Ďaloga, ale Detva v závere riadneho hracieho času využila presilovku a vyrovnala na 4:4. Výhru R. Soboty zariadil v 64. minúte spomínaný Fabuš.

Prvé dve stretnutia finálovej série sa hrali v Rimavskej Sobote (25. a 26. marca). V tom prvom jej hráči zdolali Detvu 4:2. Soboťania viedli zásluhou presných zásahov Martina Ďalogu a Michala Babkoviča dvojgólovým rozdielom. Hokejisti spod Poľany ale ich náskok zmazali. Solomonchak sa postaral o to, že domáci išli do vedenia 3:2 a gólový účet stretnutia uzavrel Dalibor Ďuriš.

Gemerčania v druhom stretnutí prehrávali 0:1 i 1:2 a nakoniec podľahli Detve 2:3 po predĺžení. Rozhodujúci gól dal v 66. minúte Minárik. Za domácich skórovali Vladislav Solomonchak a Martin Ďaloga. Ten si zahral v najvyššej súťaži, a to aj v drese Detvy.

Foto z druhého stretnutia v R. Sobote. Domáci hokejisti nakoniec podľahli Detve 2:3. Viac fotiek Jána Čajka nájdete v galérii.

„Veríme v historický úspech pre náš klub a pre naše mesto Rimavská Sobota,“ vravel pred finálovou sériou šéf HKM Rimavská Sobota Michal Slovák. Ten historický úspech sa podarilo dosiahnuť. Z postu trénera tímu sa na ňom podieľal Ján Podkonický.

Sumár finálovej série: R. Sobota – Detva 4:2, R. Sobota – Detva 2:3 po predĺžení, Detva – R. Sobota 4:5 po predĺžení, Detva – R. Sobota 2:3. Súčasťou zostavy HKM počas nej boli: M. Šimko – Špankovič, Koksharov, Kadlečík, Shisterov, Škantár, Dreisig, Nociar, Babkovič, Solomonchak, Ďaloga, Ďuriš, Mlynčár, Fabuš, Šagát, Filipiak, Sarvaš, Lalík, J. Slovák, Klajban, Révész.

Po základnej časti druhej ligy figurovali Gemerčania v západnej skupine na tretej priečke. Po nadstavbe patrila hráčom HKM rovnaká pozícia. V play – off najskôr pokorili HK Bardejov 3:1 na zápasy a v semifinále zdolali HK Delikateso Bratislava rovnako v sérii 3:0.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Ján Čajko