Soboťan Tamáši pocestuje na majstrovstvá sveta. Bude hrávať v českej extralige

Alex Tamáši v drese reprezentácie

Trénerský štáb presvedčil o svojich schopnostiach. Alex Tamáši z Rimavskej Soboty nechýba v záverečnej nominácii na blížiace sa majstrovstvá sveta v hokeji. „Je to krásny pocit a veľmi sa z toho teším. Je vždy skvelé obliecť si reprezentačný dres a reprezentovať krajinu. Znamená to pre mňa určite istú výzvu, ale aj príležitosť opäť sa ukázať,“ uviedol pre vobraze.sk dvadsaťpäťročný Tamáši. Podľa jeho slov bral proces tvorby nominácie na svetový šampionát s chladnou hlavou. Odohral všetkých osem prípravných zápasov pred ním. „Prvé dva zápasy boli ťažšie z hľadiska kondície, kým som sa po dvoch týždňoch opäť dostal do tempa. Ale s ďalšími stretnutiami som bol osobne spokojný,“ skonštatoval.

Stredný útočník Alex Tamáši nevníma ako negatívum, že v prípravnom období neskóroval. „Do šancí som sa dostával, čo je dôležité. Dúfam, že tie góly prídu v dôležitých chvíľach,“ doplnil. Nielen Gemer, ale aj Novohrad bude mať zastúpenie na majstrovstvách sveta, ktoré sa uskutočnia v Tampere (Fínsko) a v Rige (Lotyšsko). Zahrá si na nich totiž tiež Lučenčan Miloš Kelemen. „Je to skvelé, s Milošom sme hrávali spolu ako malí chlapci za Lučenec, takže si zaspomíname na staré časy,“ reagoval Tamáši, ktorý hral pod taktovkou kouča Craiga Ramsayho už na vlaňajších majstrovstvách sveta vo Fínsku (Helsinki, Tampere).

V Tipos extralige odohral najlepšiu sezónu.  V drese HC ‘05 Banská Bystrica nastrieľal štrnásť gólov a zaznamenal šestnásť asistencií.  V meste pod Urpínom však nebude pokračovať a mieri do Česka. „Posledné roky ma veľmi lákalo, je tam výborná liga, čo mi môže v ďalšom napredovaní len pomôcť,“ uviedol Tamáši. Ako dodal, nechcel by zatiaľ konkretizovať, kde bude pôsobiť, keďže by o tom mal informovať v najbližšom čase samotný klub. Podľa našich informácií bude Alex Tamáši hájiť farby Mountfield HK Hradec Králové, čo je tohtoročný finalista českej extraligy.

Miloš Kelemen sa zapojil do prípravy reprezentácie tento týždeň a odohral dva zápasy proti Rakúsku. Gól dal vo štvrtkovom dueli, ktorý Slováci prehrali 3:6. Do streleckej listiny sa následne zapísal aj v sobotňajšom stretnutí, v ňom Slovensko zdolalo v Trenčíne Rakúšanov 4:3. Dvadsaťtriročný Kelemen má za sebou prvý ročník v zámorí. V NHL odohral za Arizonu Coyotes štrnásť duelov a raz skóroval. Väčšinu sezóny strávil priebojný krídelník vo farmárskom tíme Tucson Roadrunners v AHL. V jeho drese dal Miloš Kelemen štrnásť gólov a pridal šestnásť asistencií. Predstavil sa už na svetovom šampionáte pred dvomi rokmi v lotyšskej Rige. Vlani bol hokejista z Novohradu súčasťou bronzového mančaftu Slovákov na ZOH v Pekingu.

Miloš Kelemen

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Tamášiho a Twitter Arizona Coyotes